© Katkov | Dreamstime.com
© Katkov | Dreamstime.com

Научите литвански бесплатно

Научите литвански брзо и лако уз наш курс језика „Литвански за почетнике“.

sr српски   »   lt.png lietuvių

Научите литвански - прве речи
Здраво! Sveiki!
Добар дан! Laba diena!
Како сте? / Како си? Kaip sekasi?
Довиђења! Iki pasimatymo!
До ускоро! (Iki greito!) / Kol kas!

Шта је посебно у литванском језику?

Литвански језик представља један од најинтересантнијих језика у Европи. Он је део балтске групе језика, заједно са летонским. Међутим, има неколико посебности које га издвајају. Једна од најзначајнијих особина литванског је да је најконзервативнији индоевропски језик. Ово значи да је сачувао многе облике и структуре које су постојале у прајезику из којег су настали сви индоевропски језици.

Фонолошки систем литванског је такође уникалан. Неки звукови који су присутни у литванском не постоје у другим европским језицима, што га чини изазовом за изучавање. Граматика литванског језика је сложена и обухвата широк спектар облика и конструкција. На пример, има пет падежа и сложен систем времена и глаголских облика.

Лексика литванског језика је bogata и разнолика. Многе речи имају корене који се могу пратити до давних времена, често са сродним значењима у другим индоевропским језицима. Писмо којим се записује литвански је латиница, али са додатим дијакритичким знацима који одређују изговор и интонацију.

Литванска књижевност на свом матерњем језику је bogata и дуга, са многим делима која су препозната на међународном нивоу. Проучавање литванског може да буде изазовно, али и изузетно награђујуће. Учењем овог језика откривају се културне и историјске тајне Литваније.

Чак и литвански почетници могу ефикасно научити литвански са „50ЛАНГУАГЕС“ кроз практичне реченице. Прво ћете упознати основне структуре језика. Примери дијалога вам помажу да се изразите на страном језику. Предзнање није потребно.

Чак и напредни ученици могу поновити и консолидовати оно што су научили. Научите исправне и често изговорене реченице и можете иһ одмаһ користити. Моћи ћете да комуницирате у свакодневним ситуацијама. Искористите паузу за ручак или време у саобраћају да научите неколико минута литванског. Учите како у покрету тако и код куће.