български » черкески   Лица


1 [едно]

Лица

-

1 [зы]
1 [zy]

ЦIыфхэр
CIyfhjer

1 [едно]

Лица

-

1 [зы]
1 [zy]

ЦIыфхэр
CIyfhjer

Натисни, за да видиш текста:   
българскиадыгабзэ
аз сэ
s-e
аз и ти сэ--- о---
s------ o---e
ние двамата тэ т----
t-- t---o
   
той ар (х--------)
a- (h-----)
той и тя ар-- (х--------) а--- (б--------)
a---- (h-----) a---- (b------)
те двамата ах-- т----
a---- t---i
   
мъж хъ-------
h----g
жена бз-------
b-----g
дете са---
s---j
   
семейство ун----
u---o
моето семейство си------
s-----o
Моето семейство е тук. Си------ м-- щ--.
S------ m---- s----.
   
Аз съм тук. Сэ м-- с----.
S-- m---- s------.
Ти си тук. О м-- у---.
O m---- u-----.
Той е тук и тя е тук. Ар (х--------) м-- щ-- ы--- а- (б--------) м-- щ--.
A- (h-----) m---- s---- y--- a- (b------) m---- s----.
   
Ние сме тук. Тэ м-- т----.
T-- m---- t------.
Вие сте тук. Шъ- м-- ш-----.
S-- m---- s-------.
Те всички са тук. Ах-- з---- м-- щ----.
A---- z------ m---- s-------.
   

Езиците в борбата срещу Алцхаймер

Ако искате умът Ви да е в добра форма - учете езици. Изучаването на езици предотвратява деменцията. Множество научни изследвания доказват този факт. Възрастта на учащия се не играе абсолютно никаква роля. Това, което е важно, е мозъкът да бъде редовно трениран. Изучаването на нови думи активира различни дялове от мозъка. Тези дялове управляват важни познавателни процеси. Поради това, хората които владеят много езици са по-внимателни. Те също така могат да се концентрират по-добре. Освен това, владеенето на много езици има и допълнителни преимущества. Хората, владеещи чужди езици могат по-добре да вземат решения. С други думи, те достигат до решение по-бързо. Това се дължи на факта, че мозъкът им се е научил да избира.

Той винаги знае поне две думи за едно нещо. И всяка от тези думи е приложима опция. Следователно, многоезичните хора постоянно взимат решения. Мозъците им са тренирани да избират между множество опции. И тази тренираност носи полза не само на речевия център на мозъка. Много други дялове на мозъка също се облагодетелстват от многоезичието. Езиковите умения също така означават по-добър познавателен контрол. Разбира се, езиковите умения не могат напълно да предотвратят деменцията. Но при многоезичните хора болестта се развива по-бавно. И техните мозъци сякаш са по-способни да неутрализират ефектите от болестта. При изучаващите чужди езици, симптомите на деменцията се проявяват в по-слаба форма. Объркването и забравливостта са в по-слаба степен. Следователно, изучаването на чужди езици е полезно както за млади, така и за стари. И още нещо: с всеки нов език изучаването на следващия става все по-лесно. Така че, по-добре да посягаме към речника, вместо към лекарствата!
Открийте езика!
Албанският език принадлежи към индоевропейските езици. Но той не е свързан с нито един език от тази група. Как точно е възникнал _______ят, не се знае все още. Днес той е говорим предимно в Албания и Косово. За около 6 милиона души той е майчин език. Албанският език се разделя на две големи диалектни групи. Реката Шкумбин образува границата между северния и южния диалект.

В някои отношения те се различават съществено един от друг. Книжовният _______ език се налага едва през 20. век. На езика се пише с латински букви. Граматиката отчасти прилича на тази в гръцки и румънски. Сравнения могат да бъдат намерени и с южнославянските езици. Всички тези прилики трябва да са възникнали вследствие речеви контакти. Който се интересува от езици, трябва да учи _______! Той наистина е уникален език!