български » черкески   В басейна


50 [петдесет]

В басейна

-

50 [шъэныкъо]
50 [shjenyko]

ЕсыпIэм
EsypIjem

50 [петдесет]

В басейна

-

50 [шъэныкъо]
50 [shjenyko]

ЕсыпIэм
EsypIjem

Натисни, за да видиш текста:   
българскиадыгабзэ
Днес е горещо. Не-- ж-----.
N---- z----.
Да отидем на басейн? Ес----- т-------?
E------- t---------?
Искаш ли да отидем да плуваме? Уе----- у--- п--------?
U------- u--- p--------?
   
Имаш ли хавлия? Iэ------ у---?
I-------- u---?
Имаш ли бански гащета? Пс-- у---------- г------- к---- у---?
P--- u------------ g--------- k----- u---?
Имаш ли бански костюм? Пс-- у---------- щ----- у---?
P--- u------------ s------ u---?
   
Можеш ли да плуваш? Ес---- о---?
E------ o----?
Можеш ли да се гмуркаш? ЧI------- у----?
C-------- u-----?
Можеш ли да скачаш във водата? Пс-- у--------- о---?
P--- u------------ o----?
   
Къде е душът? Ду--- т--- щ--?
D----- t---- s----?
Къде е съблекалнята? Ты-- з----------- п--------?
T---- z-------------- p----------?
Къде са очилата за плуване? Пс- н--------- т--- щ--?
P-- n----------- t---- s----?
   
Водата дълбока ли е? Пс-- к---?
P--- k---?
Водата чиста ли е? Пс-- к-----?
P--- k----?
Водата топла ли е? Пс-- ф---?
P--- f---?
   
Студено ми е. Чъ--- с----.
C----- s------.
Водата е доста студена. Пс-- ч------.
P--- c------.
Сега излизам от водата. Сэ д------- п--- с------------.
S-- d---------- p--- s-------------.
   

Непознати езици

Хиляди различни езици съществуват по света. Лингвистите смятат, че те наброяват между 6000 и 7000. Въпреки това, точният им брой е все още неизвестен днес. Това е така, защото все още има много неоткрити езици. Тези езици най-вече се говорят в отдалечени региони. Един пример за такава област е Амазонка. Все още има много хора, които живеят в изолация там. Те нямат контакт с други култури. Въпреки това, всички те имат свой собствен език, разбира се. Все още има неидентифицирани езици и в други части на света. Все още не знаем колко езика има в Централна Африка. Нова Гвинея също не е напълно изследвана от езикова гледна точка. Винаги, когато бъде открит нов език това предизвиква сензация.

Преди около две години учени откриха Коро. Коро се говори в малките села на Северна Индия. Само около 1000 души говорят този език. Той е само говорим. Коро не съществува в писмена форма. Изследователите са озадачени от това как Коро е оцелял толкова дълго. Коро принадлежи към Тибето-Бирманското езиково семейство. Има около 300 от тези езици в цяла Азия. Но Коро не е тясно свързан с нито един от тези езици. Това означава, че той трябва да има своя собствена история. За съжаление, малките езици умират бързо. Понякога един език изчезва в рамките на едно поколение. В резултат на това, изследователите често имат само малко време, за да ги изучават. Но има една малка надежда за Коро. И тя е той да бъде документиран в аудио речник...
Открийте езика!
Унгарският принадлежи към угро-финските езици. Като уралски език той се различава значително от индоевропейските езици. Далечна е връзката между _______я и финския. Прилика се открива само в езиковата структура. Унгарците и финландците не се разбират помежду си. Около 15 милиона души говорят _______. Те живеят предимно в Унгария, Румъния, Словакия, Сърбия и Украйна.

Унгарският език се разделя на девет диалектни групи. Езикът се пише с латински букви. Ударението се поставя върху първата сричка на всяка дума, дължината на думите не е от значение. При произношението е важно също да се разграничават късите и дългите гласни. Унгарската граматиката не е лесна. Тя има много особености. Тази уникалност на езика е важен отличителен белег на ******ската идентичност. Който учи _______, скоро ще разбере защо ******ците толкова обичат своя език!