български » черкески   Прилагателни 1


78 [седемдесет и осем]

Прилагателни 1

-

+ 78 [тIокIищрэ пшIыкIуирэ]78 [tIokIishhrje pshIykIuirje]

+ ПлъышъуацIэхэр 1PlyshuacIjehjer 1

78 [седемдесет и осем]

Прилагателни 1

-

78 [тIокIищрэ пшIыкIуирэ]
78 [tIokIishhrje pshIykIuirje]

ПлъышъуацIэхэр 1
PlyshuacIjehjer 1

Натисни, за да видиш текста:   
българскиадыгабзэ
възрастна жена бз-------- х--------
b-------- h-------g
+
дебела жена бз-------- п---
b-------- p-----r
+
любопитна жена бз-------- з-------- ф---
b-------- z---------- f--I
+
   
нова кола ма------
m-------I
+
бърза кола ма---- п-----
m------- p----I
+
удобна кола ма---- г-----
m------- g-----f
+
   
синя рокля дж--- ш-------
d------- s------I
+
червена рокля дж--- п-----
d------- p----'
+
зелена рокля дж--- у-----
d------- u----u
+
   
черна чанта Iа------ ш----
I------ s----I
+
кафява чанта Iа------ х-----
I------ h---l
+
бяла чанта Iа------ ф---
I------ f---'
+
   
приятни хора цI-- г-----
c--- g----h
+
учтиви хора цI-- ш----------
c--- s-----------h
+
интересни хора цI-- г-----------
c--- g-----------h
+
   
мили деца кI--------- д-----
k------------ d----h
+
нахални деца кI--------- д----
k------------ d---h
+
послушни деца кI--------- I-------
k------------ I--------h
+
   

Компютрите могат да реконструират чути думи

Човекът отдавна мечтае за способността да чете мисли. Всеки би искал да знае какво друг си мисли в даден момент. Тази мечта все още не се е сбъднала. Дори и с най-модерните технологии, ние не можем да четем мисли. Какво мислят другите си остава тайна. Но можем да разпознаем това, което другите чуват! Това е доказано от един научен експеримент. Учените успели да реконструират чути думи. За тази цел, те анализирали мозъчните вълни на участниците в експеримента. Когато чуем нещо, мозъкът ни става активен. Той трябва да обработи чутият език. В този процес се появява определена схема на активност. Тази схема може да бъде записана с електроди.

И този запис може също да бъде допълнително обработен! С помощта на компютър той може да бъде превърнат в звукова схема. По този начин чутата дума може да бъде идентифицирана. Този принцип работи с всички думи. Всяка дума, която чуваме произвежда конкретен сигнал. Този сигнал е винаги свързан със звука на думата. Така че той трябва "само" да бъде преведен в акустичен сигнал. Защото, ако знаем звуковата схема, ще можем да узнаем и самата дума. По време на експеримента участниците чували истински думи и фалшиви думи. Така част от думите изобщо не съществували. Въпреки това и тези думи също успешно били реконструирани. Разпознатите думи могат да бъдат изразени с помощта на компютър. Възможно е също така просто да се изпишат на монитора. Сега изследователите се надяват, че скоро ще разбират езиковите сигнали по-добре. Така мечтата за четене на мисли продължава...
Открийте езика!
Корейски се говори от около 75 милиона души. Те живеят основно в Северна и Южна Корея. Но в Китай и Япония също има _______ малцинства. От езиковедска гледна точка все още е спорно към кое езиково семейство принадлежи _______ят. Разделението на Корея си проличава и в езика на двете страни. Южна Корея приема например много английски думи. Северно******ците често не разбират тези думи.

Стандартните езици на двете страни се основават на съответните столични диалекти. Друга особеност на _______я език е неговата точност. Езикът показва например какви са отношенията между говорещите. Съществуват много форми на учтивост и разнообразни думи за родствени връзки. Корейската писменост е азбучна писменост. Отделните букви се съчетават в срички, оформени в имагинерни квадрати. Особено интересни са съгласните, които поради форма си наподобяват изображения. Те показват какво е положение на устата, езика, небцето и гърлото при произношението.