български » белоруски   Лица


1 [едно]

Лица

-

1 [адзін]
1 [adzіn]

асобы
asoby

1 [едно]

Лица

-

1 [адзін]
1 [adzіn]

асобы
asoby

Натисни, за да видиш текста:   
българскибеларуская
аз я
ya
аз и ти я і т-
y- і ty
ние двамата мы а---
m- a--e
   
той ён
en
той и тя ён і я--
e- і y--a
те двамата ян- а---
y--- a--e
   
мъж му-----
m-------a
жена жа-----
z-------a
дете дз---
d-----a
   
семейство ся---
s-----a
моето семейство ма- с----
m--- s-----a
Моето семейство е тук. Ма- с---- т--.
M--- s------ t--.
   
Аз съм тук. Я т--.
Y- t--.
Ти си тук. Ты т--.
T- t--.
Той е тук и тя е тук. Ён т--- і я-- т--.
E- t--- і y--- t--.
   
Ние сме тук. Мы т--.
M- t--.
Вие сте тук. Вы т--.
V- t--.
Те всички са тук. Ян- ў-- т--.
Y--- u-- t--.
   

Езиците в борбата срещу Алцхаймер

Ако искате умът Ви да е в добра форма - учете езици. Изучаването на езици предотвратява деменцията. Множество научни изследвания доказват този факт. Възрастта на учащия се не играе абсолютно никаква роля. Това, което е важно, е мозъкът да бъде редовно трениран. Изучаването на нови думи активира различни дялове от мозъка. Тези дялове управляват важни познавателни процеси. Поради това, хората които владеят много езици са по-внимателни. Те също така могат да се концентрират по-добре. Освен това, владеенето на много езици има и допълнителни преимущества. Хората, владеещи чужди езици могат по-добре да вземат решения. С други думи, те достигат до решение по-бързо. Това се дължи на факта, че мозъкът им се е научил да избира.

Той винаги знае поне две думи за едно нещо. И всяка от тези думи е приложима опция. Следователно, многоезичните хора постоянно взимат решения. Мозъците им са тренирани да избират между множество опции. И тази тренираност носи полза не само на речевия център на мозъка. Много други дялове на мозъка също се облагодетелстват от многоезичието. Езиковите умения също така означават по-добър познавателен контрол. Разбира се, езиковите умения не могат напълно да предотвратят деменцията. Но при многоезичните хора болестта се развива по-бавно. И техните мозъци сякаш са по-способни да неутрализират ефектите от болестта. При изучаващите чужди езици, симптомите на деменцията се проявяват в по-слаба форма. Объркването и забравливостта са в по-слаба степен. Следователно, изучаването на чужди езици е полезно както за млади, така и за стари. И още нещо: с всеки нов език изучаването на следващия става все по-лесно. Така че, по-добре да посягаме към речника, вместо към лекарствата!
Открийте езика!
Албанският език принадлежи към индоевропейските езици. Но той не е свързан с нито един език от тази група. Как точно е възникнал _______ят, не се знае все още. Днес той е говорим предимно в Албания и Косово. За около 6 милиона души той е майчин език. Албанският език се разделя на две големи диалектни групи. Реката Шкумбин образува границата между северния и южния диалект.

В някои отношения те се различават съществено един от друг. Книжовният _______ език се налага едва през 20. век. На езика се пише с латински букви. Граматиката отчасти прилича на тази в гръцки и румънски. Сравнения могат да бъдат намерени и с южнославянските езици. Всички тези прилики трябва да са възникнали вследствие речеви контакти. Който се интересува от езици, трябва да учи _______! Той наистина е уникален език!