български » бенгалски   Лица


1 [едно]

Лица

-

+ ১ [এক]1 [Ēka]

+ ব্যক্তিbyakti

Натисни, за да видиш текста:   
българскиবাংলা
аз আম-
ā-i
+
аз и ти আম- এ-- ত---
ā-- ē--- t--i
+
ние двамата আম-- দ---- (আ--- উ----)
ā---- d----- (ā---- u-------)
+
   
той সে (ছ---)
s- (c----)
+
той и тя সে (ছ---) এ-- স- (ম---)
s- (c----) ē--- s- (m---)
+
те двамата তা-- দ----
t--- d----ē
+
   
мъж পু---
p----a
+
жена স্---- / ম----
s--- / m----ā
+
дете শি--
ś--u
+
   
семейство এক-- প-----
ē---- p------a
+
моето семейство আম-- প-----
ā---- p------a
+
Моето семейство е тук. আম-- প----- এ---- ৷
ā---- p------- ē----ē
+
   
Аз съм тук. আম- এ---- ৷
ā-- ē----ē
+
Ти си тук. তু-- এ---- ৷
t--- ē----ē
+
Той е тук и тя е тук. সে (ছ---) এ---- এ-- স- (ম---) এ---- ৷
s- (c----) ē----- ē--- s- (m---) ē----ē
+
   
Ние сме тук. আম-- এ---- ৷
ā---- ē----ē
+
Вие сте тук. তো--- এ---- ৷
t----- ē----ē
+
Те всички са тук. তা-- স--- এ---- ৷
t--- s----- ē----ē
+
   

Езиците в борбата срещу Алцхаймер

Ако искате умът Ви да е в добра форма - учете езици. Изучаването на езици предотвратява деменцията. Множество научни изследвания доказват този факт. Възрастта на учащия се не играе абсолютно никаква роля. Това, което е важно, е мозъкът да бъде редовно трениран. Изучаването на нови думи активира различни дялове от мозъка. Тези дялове управляват важни познавателни процеси. Поради това, хората които владеят много езици са по-внимателни. Те също така могат да се концентрират по-добре. Освен това, владеенето на много езици има и допълнителни преимущества. Хората, владеещи чужди езици могат по-добре да вземат решения. С други думи, те достигат до решение по-бързо. Това се дължи на факта, че мозъкът им се е научил да избира.

Той винаги знае поне две думи за едно нещо. И всяка от тези думи е приложима опция. Следователно, многоезичните хора постоянно взимат решения. Мозъците им са тренирани да избират между множество опции. И тази тренираност носи полза не само на речевия център на мозъка. Много други дялове на мозъка също се облагодетелстват от многоезичието. Езиковите умения също така означават по-добър познавателен контрол. Разбира се, езиковите умения не могат напълно да предотвратят деменцията. Но при многоезичните хора болестта се развива по-бавно. И техните мозъци сякаш са по-способни да неутрализират ефектите от болестта. При изучаващите чужди езици, симптомите на деменцията се проявяват в по-слаба форма. Объркването и забравливостта са в по-слаба степен. Следователно, изучаването на чужди езици е полезно както за млади, така и за стари. И още нещо: с всеки нов език изучаването на следващия става все по-лесно. Така че, по-добре да посягаме към речника, вместо към лекарствата!
Открийте езика!
Албанският език принадлежи към индоевропейските езици. Но той не е свързан с нито един език от тази група. Как точно е възникнал _______ят, не се знае все още. Днес той е говорим предимно в Албания и Косово. За около 6 милиона души той е майчин език. Албанският език се разделя на две големи диалектни групи. Реката Шкумбин образува границата между северния и южния диалект.

В някои отношения те се различават съществено един от друг. Книжовният _______ език се налага едва през 20. век. На езика се пише с латински букви. Граматиката отчасти прилича на тази в гръцки и румънски. Сравнения могат да бъдат намерени и с южнославянските езици. Всички тези прилики трябва да са възникнали вследствие речеви контакти. Който се интересува от езици, трябва да учи _______! Той наистина е уникален език!