български » бенгалски   Спорт


49 [четирийсет и девет]

Спорт

-

+ ৪৯ [ঊনপঞ্চাশ ]49 [Ūnapañcāśa]

+ খেলাখূলাkhēlākhūlā

Натисни, за да видиш текста:   
българскиবাংলা
Занимаваш ли се със спорт? তু-- ক- ব------ ক-?
t--- k- b------ k---?
+
Да, аз трябва да се движа. হ্---- আ--- ব------ ক---- প------ আ-- ৷
H----- ā---- b------ k------- p-------- ā--ē
+
Ходя в един спортен клуб. আম- এ--- স-------- ক------ স---- ৷
ā-- ē---- s------ k------ s-----a
+
   
Ние играем футбол. আম-- ফ---- খ--- ৷
ā---- p-------- k---i
+
Понякога плуваме. আম-- ক--- ক--- স----- ক--- ৷
ā---- k------ k------ s------- k--i
+
Или караме велосипед / колело. অথ-- আ--- স----- চ---- ৷
a----- ā---- s------- c----i
+
   
В нашия град има футболен стадион. আম---- শ--- এ--- ফ---- স-------- আ-- ৷
ā------ ś----- ē---- p-------- s-------- ā--ē
+
Има също басейн със сауна. বা-------- স--- এ--- স----- প--- আ-- ৷
b--------- s----- ē---- s------ p----- ā--ē
+
Има и голф игрище. এব- এ--- গ----- ম---- আ-- ৷
ē--- ē---- g------- m------- ā--ē
+
   
Какво има по телевизията? টে------- ক- হ----?
ṭ---------- k- h-----?
+
Тъкмо дават футболен мач. এখ- এ--- ফ---- খ--- হ---- ৷
Ē----- ē---- p-------- k---- h----ē
+
Немският отбор играе срещу английския. জা----- দ- ই---- দ--- ব------- খ---- ৷
j------ d--- i----- d----- b-------- k------ē
+
   
Кой печели? কে জ----?
k- j-----?
+
Нямам представа. আম-- ক--- ধ---- ন-- ৷
Ā---- k--- d------ n--i
+
В момента резултатът е равен. এই স-- এ-- অ-------- ৷
ē-- s----- ē-- a--------a
+
   
Съдията е от Белгия. রে---- ব------- থ--- এ---- ৷
r------ b--------- t---- ē----ē
+
Сега бият дузпа. এখ- এ--- প------- ক-- হ-- ৷
ē----- ē---- p------ k--- h--ē
+
Гол! Един на нула! গো-- এ- – শ-----
g---- Ē-- – ś-----!
+
   

Само силните думи оцеляват!

Рядко използвани думи се променят по-често, отколкото думите, които се използват често. Това може да се дължи на законите на еволюцията. Общите гени се изменят по-малко в течение на времето. Те са по-стабилни в своята форма. И очевидно, същото важи и за думите! Английските глаголи били анализирани за едно проучване. В него, сегашните форми на глаголите били сравнени със старите форми. В английския език десетте най-често срещани глагола са неправилни. Повечето други глаголи са правилни. Но през Средновековието, повечето глаголи са все били неправилни. Така неправилните глаголи, които рядко са били използвани, са се превърнали в правилни. След 300 години, в английския език почти няма да останат неправилни глаголи. Други проучвания показват също така, че при езиците има подбор, както и при гените.

Изследователите сравнили често срещани думи от различни езици. В процеса те подбрали сходни думи, които означават едно и също нещо. Пример за това са думите : water, Wasser, vatten. Тези думи имат един и същи корен и поради това си приличат. Тъй като те са основни думи, се използват често във всички езици. По този начин, те са били в състояние да запазят своята форма - и да останат почти същите и до днес. По-малко важните думи се променят много по-бързо. Или по-скоро биват изместени от други думи. По този начин рядко използваните думи се отличават в различните езици. Защо рядко използваните думи се променят все още е неизяснено. Възможно е те често да се използват неправилно или да се произнасят погрешно. Това се дължи на факта, че говорещите не са запознати с тях. Но причината може да се крие и в това, че основните думи трябва винаги да бъдат еднакви. Защото само тогава те могат да бъдат разбрани правилно. А думите съществуват, за да бъдат разбирани...
Открийте езика!
Украинският принадлежи към източнославянските езици. Той е тясно свързан с руския и беларуския. Повече от 40 милиона души говорят _______. След руския и полския това е най-широко разпространеният славянски език. Украинският се е развил към края на 18. век от простонародния език. По това време е възникнала самостоятелната писменост, а с нея и собствената литературата. Днес съществуват много _______ диалекти, които са разделени в три основни групи.

Речниковият състав, структурата на изречението и артикулацията напомнят много за други славянски езици. Причината за това е, че славянските езици са се диференцирани сравнително късно. Поради географското положение на Украйна се наблюдава силно влияние от полски и руски. В граматиката се различават седем падежа. Чрез прилагателните в _______я се изразява отношение към лица или предмети. В зависимост от избраната форма на думата говорещият показва емоционалната си нагласа. Друга особеност на _______я е мелодичното му звучене. Който обича езици, звучащи като музика, трябва да се учи _______!