български » каталонски   Ориентиране


41 [четирийсет и едно]

Ориентиране

-

41 [quaranta-u]

Demanar el camí

41 [четирийсет и едно]

Ориентиране

-

41 [quaranta-u]

Demanar el camí

Натисни, за да видиш текста:   
българскиcatalà
Къде е туристическото бюро? On é- l-------- d- t------?
Имате ли карта на града? Em p----- d---- u- p-- d- l- c----- v----?
Може ли да се резервира тук хотелска стая? Es p-- r------- u-- h-------- d------ a---?
   
Къде е старият град? On é- l- c----- v----?
Къде е катедралата? On é- l- c-------?
Къде е музеят? On é- e- m----?
   
Къде може да се купят пощенски марки? On p-- c------ s------?
Къде може да се купят цветя? On p-- c------ f----?
Къде може да се купят билети? On p-- c------ b-------?
   
Къде е пристанището? On é- e- p---?
Къде е пазарът? On é- e- m-----?
Къде е замъкът? On é- e- c------?
   
Кога започва туристическата обиколка? Qu-- c------ l- v----- g-----?
Кога свършва туристическата обиколка? Qu-- s------ l- v----- g-----?
Колко време трае туристическата обиколка? Qu--- d--- l- v----- g-----?
   
Бих искал / искала екскурзовод, който говори немски. Vo----- u- g--- q-- p---- a------.
Бих искал / искала екскурзовод, който говори италиански. Vo----- u- g--- q-- p---- i-----.
Бих искал / искала екскурзовод, който говори френски. Vo----- u- g--- q-- p---- f------.
   

Универсалният английски език

Английският е най- широко разпространеният език в света. Но Мандаринският, или книжовният китайски, има най-много говорящи. Английският е роден език на "само" 350 милиона души. Въпреки това, английският език има голямо влияние върху другите езици. От средата на 20-ти век, неговата значимост започва да нараства. Това до голяма степен се дължи на развитието на САЩ в суперсила. Английският е първият чужд език, който се преподава в училищата в много държави. Международни организации използват английския език като официален. Английският е също официален език или общ език на много страни. Възможно е, обаче, скоро други езици да поемат тези функции. Английският се числи към Западногерманските езици. Ето защо той е тясно свързана с немският, например. Но езикът се е променила значително през последните 1000 години.

Някога английският език е бил флективен. Но повечето окончания с граматична функция са изчезнали. Затова, английски може да се брои сред изолиращите езици. Този тип език е по-сходен с китайския, отколкото с немския. В бъдеще английският език ще бъде допълнително опростен. Неправилните глаголи най-вероятно ще изчезнат. Английският език е прост, в сравнение с другите индоевропейски езици. Но английският правопис е много труден. Това е така, защото изписването и произношението силно се различават едно от друго. Английският правопис е останал непроменен векове наред. Но произношението се е променило значително. В резултат на това, хората все още пишат по начина по който са говорили през 1400 г. Също така има много вариации в произношението. Само за буквената комбинация ough има цели шест варианта на прочитане! Тествайте се! - thorough, thought, through, rough, bough, cough.
Открийте езика!
Словашкият принадлежи към западнославянските езици. Той е майчин език на повече от 5 милиона души. Тясно свързан е със съседна Чехия. Това се дължи на общото минало в рамките на бившата Чехо******кия. Речниковият състав на двата езика до голяма степен е идентичен. Различията се отнасят преди всичко до звуковата система. Словашкият е възникнал през 10. век под формата на няколко диалекта.

Дълго време след това е бил под влиянието на съседни езици. Днешният писмен език е наложен едва през 19. век. Това е позволило опростяване на някои елементи в сравнение с чешкия. Многото различни диалекти са се запазили и до днес. Словашки се пише с латинската азбука. Това е най-лесно разбираемият език за хората, говорещи други славянски езици ... Би могло да се каже, че _______ят е своеобразен междинен език в славянското пространство. Една добра причина за занимания с този красив език.