български » чешки   В ресторанта 1


29 [двайсет и девет]

В ресторанта 1

-

29 [dvacet devět]

V restauraci 1

29 [двайсет и девет]

В ресторанта 1

-

29 [dvacet devět]

V restauraci 1

Натисни, за да видиш текста:   
българскиčeština
Масата свободна ли е? Je t-- s--- v----?
Бих желал / желала менюто, моля. Př------ m- p----- j------ l-----.
Какво ще ми препоръчате? Co b---- n-- d-------- / d---------?
   
Бих искал / искала една бира. Da- / d--- b--- s- r-- p---.
Бих искал / искала една минерална вода. Da- / d--- b--- s- r-- m--------.
Бих искал / искала един портокалов сок. Da- / d--- b--- s- r-- p---------- d---.
   
Бих искал / искала едно кафе. Da- / d--- b--- s- s- r-- k---.
Бих искал / искала едно кафе с мляко. Da- / d--- b--- s- r-- k--- s m-----.
Със захар, моля. S c------ p-----.
   
Бих искал / искала един чай. Da- / d--- b--- s- č--.
Бих искал / искала чай с лимон. Da- / d--- b--- s- č-- s c-------.
Бих искал / искала един чай с мляко. Da- / d--- b--- s- č-- s m-----.
   
Имате ли цигари? Má-- c-------?
Имате ли пепелник? Má-- p-------?
Имате ли огънче? Má-- o---? / M----- m- p-------?
   
Нямам вилица. Ch--- m- v-------.
Нямам нож. Ch--- m- n--.
Нямам лъжица. Ch--- m- l----.
   

Граматиката предотвратява лъжите!

Всеки език има специфични характеристики. Но някои езици също имат характеристики, които са уникални в световен мащаб. Сред тези езици е Трио. Трио е езикът на местното население в Южна Америка. Около 2000 души в Бразилия и Суринам го говорят. Но това, което прави Трио специален е неговата граматика. Тъй като тя принуждава неговите говорители винаги да казват истината. За това е отговорно тъй нареченото "фрустриращо окончание". Това окончание се добавя към глаголите в Трио. То показва колко вярно е дадено изречение. Един прост пример обяснява как точно става това. Да вземем изречението "Детето отиде на училище". В Трио, говорещият трябва да добави определено окончание към глагола.

Чрез това окончание той може да предаде дали е видя детето лично. Но с друго окончание той също може да изрази, че само е разбрал за това от другите. Или чрез окончанието да покаже, че знае, че това е лъжа. Така че говорещият трябва да се ангажира с това, което казва. Което ще рече, той трябва да съобщи колко вярно е изявлението му. По този начин той не може да опази нищо в тайна или да го разкраси. Ако говорещият на Трио игнорира окончанието, се счита за лъжец. В Суринам официалният език е холандски. Преводи от холандски на Трио често са проблематични. Тъй като повечето езици са много по-малко точни. Те дават възможност на говорещите да бъдат неясни. Ето защо, преводачите не винаги се ангажират с това, което казват. Това прави общуването с говорещите на Трио трудно. Може би фрустриращото окончание ще бъде от полза и на други езици също!? И то не само на езика на политиците ...
Открийте езика!
Македонският е майчин език на около 2 милиона души. Той принадлежи към южнославянските езици. Най-тясно е свързан с българския. Говорещите двата езика безпроблемно могат да общуват помежду си. В писмената си форма двата езика се различават в значителна степен. В Македония винаги са живели различни етнически групи. Това може да се установи естествено и по националния език.

Той е повлиян от много други езици. Най-вече езикът на съседна Сърбия е оставил своя отпечатък върху _______я. Речниковият състав съдържа много думи от руски, турски и английски. Такова голямо езиково многообразие не съществува в много страни. Поради това _______ят дълго време не беше признаван като самостоятелен език. Македонската литература също е потърпевша вследствие на тези обстоятелства. Понастоящем _______ят език е установен стандартен език. С това той е важна част от ******ската идентичност.