български » немски   В таксито


38 [трийсет и осем]

В таксито

-

38 [achtunddreißig]

Im Taxi

38 [трийсет и осем]

В таксито

-

38 [achtunddreißig]

Im Taxi

Натисни, за да видиш текста:   
българскиDeutsch
Моля, извикайте такси. Ru--- S-- b---- e-- T---.
Колко струва до гарата? Wa- k----- e- b-- z-- B------?
Колко струва до летището? Wa- k----- e- b-- z-- F--------?
   
Моля, направо. Bi--- g--------.
Моля, тук надясно. Bi--- h--- n--- r-----.
Моля, там на ъгъла наляво. Bi--- d--- a- d-- E--- n--- l----.
   
Бързам. Ic- h--- e- e----.
Имам време. Ic- h--- Z---.
Карайте по-бавно, моля. Fa---- S-- b---- l--------.
   
Спрете тук, моля. Ha---- S-- h--- b----.
Изчакайте един момент, моля. Wa---- S-- b---- e---- M-----.
Веднага се връщам. Ic- b-- g----- z-----.
   
Моля, дайте ми квитанция. Bi--- g---- S-- m-- e--- Q-------.
Нямам дребни пари. Ic- h--- k--- K--------.
Така е добре, рестото е за Вас. Es s----- s-- d-- R--- i-- f-- S--.
   
Закарайте ме на този адрес. Fa---- S-- m--- z- d----- A------.
Закарайте ме до моя хотел. Fa---- S-- m--- z- m----- H----.
Закарайте ме на плажа. Fa---- S-- m--- z-- S-----.
   

Езикови гении

Повечето хора са доволни, ако могат да говорят един чужд език. Но има и хора, които владеят повече от 70 езика. Те могат да говорят всички тези езици свободно и да пишат на тях правилно. Може да се каже тогава, че има хора, които са хипер-полиглоти. Феноменът на многоезичието се е срещал в продължение на векове. Има много случаи на хора с такъв талант. Откъде идва тази способност все още не е напълно проучено. Има различни научни теории по този въпрос. Някои вярват, че мозъците на многоезичните хора са структурирани по различен начин. Тази разлика е особено видима в центъра на Брока. В тази част на мозъка се произвежда речта. При многоезичните хора клетките на тази зона са изградени по различен начин. Възможно е, в резултат на това те да обработват информацията по-добре.

Въпреки това, липсват по-нататъшни проучвания, които да потвърдят тази теория. Може би това, което е от решаващо значение е изключителната мотивация. Децата учат чужди езици от други деца много бързо. Това се дължи на факта, че те искат да слеят ученето със своята игра. Те искат да се превърнат в част от групата и да общуват с други хора. Тоест, учебният им успех зависи от тяхната воля да бъдат включени. Друга теория предполага, че мозъчната материя расте чрез учене. По този начин, колкото повече учим , толкова по-лесно става обучението. Езици, които са подобни един на друг, са също по-лесни за научаване. Така че човек, който говори датски, много бързо се научава да говори шведски или норвежки. Много въпроси все още остават без отговор. Това, което е сигурно обаче , е , че интелигиентността не играе роля. Някои хора говорят много езици, въпреки слабата си интелигентност. Но дори и най-големият езиков гений се нуждае от много дисциплина. Това е някаква утеха, нали?
Открийте езика!
Руският е сред езиците, които доминират на книжния пазар. Руски писатели са създали велики произведения в световната литературата. Много книги се превеждат от _______. Но и ******наците обичат да четат, така че преводачите винаги имат много работа. За около 160 милиона души _______ят е майчин език. Освен това много хора в други славянски страни говорят _______. Така _______ят е най-разпространеният език в Европа.

Около 280 милиона души по света говорят _______. Като източнославянски език _______ят е свързан с украинския и бела_______я. Руската граматика е структурирана много систематично. Това е предимство за хората, които мислят аналитично и логично. При всички случаи си заслужава да учите _______! В областта на науката, изкуството и техниката _______ят е много важен език. А няма ли да е чудесно да четете известните _______ творби в оригинал?