български » гръцки   Лица


1 [едно]

Лица

-

+ 1 [ένα]1 [éna]

+ ΠρόσωπαPrósōpa

1 [едно]

Лица

-

1 [ένα]
1 [éna]

Πρόσωπα
Prósōpa

Натисни, за да видиш текста:   
българскиελληνικά
аз εγ-
e-ṓ
+
аз и ти εγ- κ-- ε--
e-- k-- e-ý
+
ние двамата εμ--- ο- δ--
e---- o- d-o
+
   
той αυ---
a---s
+
той и тя αυ--- κ-- α---
a---- k-- a--ḗ
+
те двамата αυ--- ο- δ--
a---- o- d-o
+
   
мъж ο ά-----
o á----s
+
жена η γ------
ē g-----a
+
дете το π----
t- p---í
+
   
семейство μί- ο---------
m-- o--------a
+
моето семейство η ο--------- μ--
ē o--------- m-u
+
Моето семейство е тук. Η ο--------- μ-- ε---- ε--.
Ē o--------- m-- e---- e--.
+
   
Аз съм тук. Εγ- ε---- ε--.
E-- e---- e--.
+
Ти си тук. Εσ- ε---- ε--.
E-- e---- e--.
+
Той е тук и тя е тук. Αυ--- ε---- ε-- κ-- α--- ε---- ε--.
A---- e---- e-- k-- a--- e---- e--.
+
   
Ние сме тук. Εμ--- ε------ ε--.
E---- e------ e--.
+
Вие сте тук. Εσ--- ε---- ε--.
E---- e---- e--.
+
Те всички са тук. Εί--- ό--- ε--.
E---- ó--- e--.
+
   

Езиците в борбата срещу Алцхаймер

Ако искате умът Ви да е в добра форма - учете езици. Изучаването на езици предотвратява деменцията. Множество научни изследвания доказват този факт. Възрастта на учащия се не играе абсолютно никаква роля. Това, което е важно, е мозъкът да бъде редовно трениран. Изучаването на нови думи активира различни дялове от мозъка. Тези дялове управляват важни познавателни процеси. Поради това, хората които владеят много езици са по-внимателни. Те също така могат да се концентрират по-добре. Освен това, владеенето на много езици има и допълнителни преимущества. Хората, владеещи чужди езици могат по-добре да вземат решения. С други думи, те достигат до решение по-бързо. Това се дължи на факта, че мозъкът им се е научил да избира.

Той винаги знае поне две думи за едно нещо. И всяка от тези думи е приложима опция. Следователно, многоезичните хора постоянно взимат решения. Мозъците им са тренирани да избират между множество опции. И тази тренираност носи полза не само на речевия център на мозъка. Много други дялове на мозъка също се облагодетелстват от многоезичието. Езиковите умения също така означават по-добър познавателен контрол. Разбира се, езиковите умения не могат напълно да предотвратят деменцията. Но при многоезичните хора болестта се развива по-бавно. И техните мозъци сякаш са по-способни да неутрализират ефектите от болестта. При изучаващите чужди езици, симптомите на деменцията се проявяват в по-слаба форма. Объркването и забравливостта са в по-слаба степен. Следователно, изучаването на чужди езици е полезно както за млади, така и за стари. И още нещо: с всеки нов език изучаването на следващия става все по-лесно. Така че, по-добре да посягаме към речника, вместо към лекарствата!
Открийте езика!
Албанският език принадлежи към индоевропейските езици. Но той не е свързан с нито един език от тази група. Как точно е възникнал _______ят, не се знае все още. Днес той е говорим предимно в Албания и Косово. За около 6 милиона души той е майчин език. Албанският език се разделя на две големи диалектни групи. Реката Шкумбин образува границата между северния и южния диалект.

В някои отношения те се различават съществено един от друг. Книжовният _______ език се налага едва през 20. век. На езика се пише с латински букви. Граматиката отчасти прилича на тази в гръцки и румънски. Сравнения могат да бъдат намерени и с южнославянските езици. Всички тези прилики трябва да са възникнали вследствие речеви контакти. Който се интересува от езици, трябва да учи _______! Той наистина е уникален език!