български » гръцки   Спорт


49 [четирийсет и девет]

Спорт

-

49 [σαράντα εννέα]
49 [saránta ennéa]

Αθλητισμός
Athlitismós

49 [четирийсет и девет]

Спорт

-

49 [σαράντα εννέα]
49 [saránta ennéa]

Αθλητισμός
Athlitismós

Натисни, за да видиш текста:   
българскиελληνικά
Занимаваш ли се със спорт? Κά---- α---------
K----- a---------?
Да, аз трябва да се движа. Να-- π----- ν- κ-------.
N--- p----- n- k-------.
Ходя в един спортен клуб. Πη----- σ- έ--- α------- σ------.
P------ s- é--- a-------- s------.
   
Ние играем футбол. Πα------ π---------.
P------- p---------.
Понякога плуваме. Κα--- φ--- κ--------.
K---- f--- k--------.
Или караме велосипед / колело. Ή κ------ π-------.
Í k------ p-------.
   
В нашия град има футболен стадион. Στ-- π--- μ-- έ----- γ----- π----------.
S--- p--- m-- é------ g----- p----------.
Има също басейн със сауна. Υπ----- κ-- μ-- π----- μ- σ-----.
Y------- k-- m-- p----- m- s-----.
Има и голф игрище. Υπ----- κ-- γ----- γ----.
Y------- k-- g----- n----.
   
Какво има по телевизията? Τι έ--- η τ---------
T- é---- i t--------?
Тъкмо дават футболен мач. Τώ-- έ--- έ--- α---- π----------.
T--- é---- é--- a---- p----------.
Немският отбор играе срещу английския. Η γ-------- ο---- π----- ε------- τ-- α-------.
I g-------- o---- p----- e------- t-- a-------.
   
Кой печели? Πο--- κ--------
P---- k-------?
Нямам представа. Δε- έ-- ι---.
D-- é--- i---.
В момента резултатът е равен. Αυ-- τ- σ----- ε---- ι-------.
A--- t- s----- e---- i-------.
   
Съдията е от Белгия. Ο δ-------- ε---- α-- τ- Β-----.
O d-------- e---- a-- t- V-----.
Сега бият дузпа. Τώ-- ε--------- π------.
T--- e--------- p------.
Гол! Един на нула! Γκ--- Έ---------
N---- É--------!
   

Само силните думи оцеляват!

Рядко използвани думи се променят по-често, отколкото думите, които се използват често. Това може да се дължи на законите на еволюцията. Общите гени се изменят по-малко в течение на времето. Те са по-стабилни в своята форма. И очевидно, същото важи и за думите! Английските глаголи били анализирани за едно проучване. В него, сегашните форми на глаголите били сравнени със старите форми. В английския език десетте най-често срещани глагола са неправилни. Повечето други глаголи са правилни. Но през Средновековието, повечето глаголи са все били неправилни. Така неправилните глаголи, които рядко са били използвани, са се превърнали в правилни. След 300 години, в английския език почти няма да останат неправилни глаголи. Други проучвания показват също така, че при езиците има подбор, както и при гените.

Изследователите сравнили често срещани думи от различни езици. В процеса те подбрали сходни думи, които означават едно и също нещо. Пример за това са думите : water, Wasser, vatten. Тези думи имат един и същи корен и поради това си приличат. Тъй като те са основни думи, се използват често във всички езици. По този начин, те са били в състояние да запазят своята форма - и да останат почти същите и до днес. По-малко важните думи се променят много по-бързо. Или по-скоро биват изместени от други думи. По този начин рядко използваните думи се отличават в различните езици. Защо рядко използваните думи се променят все още е неизяснено. Възможно е те често да се използват неправилно или да се произнасят погрешно. Това се дължи на факта, че говорещите не са запознати с тях. Но причината може да се крие и в това, че основните думи трябва винаги да бъдат еднакви. Защото само тогава те могат да бъдат разбрани правилно. А думите съществуват, за да бъдат разбирани...
Открийте езика!
Украинският принадлежи към източнославянските езици. Той е тясно свързан с руския и беларуския. Повече от 40 милиона души говорят _______. След руския и полския това е най-широко разпространеният славянски език. Украинският се е развил към края на 18. век от простонародния език. По това време е възникнала самостоятелната писменост, а с нея и собствената литературата. Днес съществуват много _______ диалекти, които са разделени в три основни групи.

Речниковият състав, структурата на изречението и артикулацията напомнят много за други славянски езици. Причината за това е, че славянските езици са се диференцирани сравнително късно. Поради географското положение на Украйна се наблюдава силно влияние от полски и руски. В граматиката се различават седем падежа. Чрез прилагателните в _______я се изразява отношение към лица или предмети. В зависимост от избраната форма на думата говорещият показва емоционалната си нагласа. Друга особеност на _______я е мелодичното му звучене. Който обича езици, звучащи като музика, трябва да се учи _______!