български » гръцки   Пазаруване


54 [петдесет и четири]

Пазаруване

-

+ 54 [πενήντα τέσσερα]54 [penḗnta téssera]

+ Για ψώνιαGia psṓnia

54 [петдесет и четири]

Пазаруване

-

54 [πενήντα τέσσερα]
54 [penḗnta téssera]

Για ψώνια
Gia psṓnia

Натисни, за да видиш текста:   
българскиελληνικά
Бих искал / искала да купя подарък. Θα ή---- ν- α------ έ-- δ---.
T-- ḗ----- n- a------ é-- d---.
+
Но не нещо прекалено скъпо. Αλ-- ό-- κ--- π--- α-----.
A--- ó--- k--- p--- a-----.
+
Може би дамска чанта? Μί- τ----- ί----
M-- t----- í---?
+
   
Какъв цвят желаете? Τι χ---- θ- θ------
T- c----- t-- t------?
+
Черен, кафяв или бял? Μα---- κ--- ή λ-----
M----- k---- ḗ l----?
+
Голяма или малка? Με---- ή μ-----
M----- ḗ m----?
+
   
Може ли да видя тази? Μπ--- ν- δ- α----
M---- n- d- a---?
+
От кожа ли е? Εί--- δ---------
E---- d--------?
+
Или от изкуствена материя? Ή ε---- α-- σ-------- υ-----
Ḗ e---- a-- s--------- y----?
+
   
От кожа естествено. Δε------- φ-----.
D-------- p------.
+
Това е особено добро качество. Εί--- μ-- ι-------- κ--- π-------.
E---- m-- i-------- k--- p-------.
+
Чантата действително е на много изгодна цена. Κα- η τ--- τ-- τ------ ε---- π--------- π--- κ---.
K-- ē t--- t-- t------ e---- p--------- p--- k---.
+
   
Харесва ми. Μο- α-----.
M-- a-----.
+
Ще я взема. Θα τ-- π---.
T-- t-- p---.
+
Може ли евентуално да я подменя? Μπ--- ε---------- ν- τ-- α------
M---- e----------- n- t-- a-----?
+
   
Разбира се. Φυ----.
P------.
+
Ние ще я опаковаме като подарък. Θα τ-- τ-------- γ-- δ---.
T-- t-- t-------- g-- d---.
+
Касата е там отсреща. Εκ-- π--- ε---- τ- τ-----.
E--- p--- e---- t- t-----.
+
   

Кой кого разбира?

Има около 7 милиарда души в света. Всички те говорят на даден език. Но за съжаление, той не винаги е един и същ. Така че, за да разговаряме с други народи, трябва да учим езици. Това често е много трудоемко. Но има езици, които са много сходни. Говорещите ги се разбират един друг, без да са усвоили чуждия език. Това явление се нарича взаимна разбираемост. В която се различават два варианта. Първият вариант е устната взаимна разбираемост. При нея носителите на двата езика се разбират помежду си, когато говорят. Те не разбират писмената форма на другия език, обаче. Това е така, защото езиците имат различни писмени форми.

Примери за това са езиците хинди и урду. Писмената взаимна разбираемост е вторият вариант. В този случай езикът на другия се разбира в писмената му форма. Но носителите на езиците не се разбират помежду си, когато разговарят един с друг. Причината за това е, че те имат много различно произношение. Немският и холандският са примери за това. Най-близкородствените езици съдържат и двата варианта. Което означава, че те са взаимно разбираеми както в устна, така и в писмена форма. Примери за това са руски и украински или тайски и лаоски. Но има също и асиметрична форма на взаимна разбираемост. Такъв е случаят, когато носителите на двата езика имат различни нива на разбиране един спрямо друг. Португалците разбират испанците по-добре, отколкото испанците разбират португалците. Австрийците също разбират германците по-добре, отколкото обратното. В тези примери, произношението или диалекта се явяват пречка. Така че, който наистина иска да води добри разговори трябва да научи нещо ново...
Открийте езика!
Африканс е един от единадесетте официални езика на Южна Африка. Той е възникнал от нидерландския език през 17. век. С това ******нс спада към западногерманските езици. По-рано той е бил езикът на бурите. Те са се заселили в Африка по време на колониалната политика. Естествено езикът се е променил с течение на времето. Граматиката е по-лесна от тази на днешния нидерландски език.

Освен това ******нс съдържа много елементи, които са взети от английски език. Това се дължи на факта, че англичаните също са имали колонии в региона. Но ******нс се разбира не само в Южна Африка. Дори в страни като Намибия, Зимбабве и Ботсвана се говори ******нс. Само в Южна Африка той е майчин език на седем милиона души. Много повече хора говорят ******нс като втори или трети език. Смята се, че повече от 20 милиона души разбират ******нс. В много региони на Африка човек може да общува добре на ******нс. Така че наистина си струва да научим този сравнително лесен език!