български » English US   Ориентиране


41 [четирийсет и едно]

Ориентиране

-

41 [forty-one]

Where is ... ?

41 [четирийсет и едно]

Ориентиране

-

41 [forty-one]

Where is ... ?

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish US
Къде е туристическото бюро? Wh--- i- t-- t------ i---------- o-----?
Имате ли карта на града? Do y-- h--- a c--- m-- f-- m-?
Може ли да се резервира тук хотелска стая? Ca- o-- r------ a r--- h---?
   
Къде е старият град? Wh--- i- t-- o-- c---?
Къде е катедралата? Wh--- i- t-- c--------?
Къде е музеят? Wh--- i- t-- m-----?
   
Къде може да се купят пощенски марки? Wh--- c-- o-- b-- s-----?
Къде може да се купят цветя? Wh--- c-- o-- b-- f------?
Къде може да се купят билети? Wh--- c-- o-- b-- t------?
   
Къде е пристанището? Wh--- i- t-- h------ / h----- (a-.)?
Къде е пазарът? Wh--- i- t-- m-----?
Къде е замъкът? Wh--- i- t-- c-----?
   
Кога започва туристическата обиколка? Wh-- d--- t-- t--- b----?
Кога свършва туристическата обиколка? Wh-- d--- t-- t--- e--?
Колко време трае туристическата обиколка? Ho- l--- i- t-- t---?
   
Бих искал / искала екскурзовод, който говори немски. I w---- l--- a g---- w-- s----- G-----.
Бих искал / искала екскурзовод, който говори италиански. I w---- l--- a g---- w-- s----- I------.
Бих искал / искала екскурзовод, който говори френски. I w---- l--- a g---- w-- s----- F-----.
   

Универсалният английски език

Английският е най- широко разпространеният език в света. Но Мандаринският, или книжовният китайски, има най-много говорящи. Английският е роден език на "само" 350 милиона души. Въпреки това, английският език има голямо влияние върху другите езици. От средата на 20-ти век, неговата значимост започва да нараства. Това до голяма степен се дължи на развитието на САЩ в суперсила. Английският е първият чужд език, който се преподава в училищата в много държави. Международни организации използват английския език като официален. Английският е също официален език или общ език на много страни. Възможно е, обаче, скоро други езици да поемат тези функции. Английският се числи към Западногерманските езици. Ето защо той е тясно свързана с немският, например. Но езикът се е променила значително през последните 1000 години.

Някога английският език е бил флективен. Но повечето окончания с граматична функция са изчезнали. Затова, английски може да се брои сред изолиращите езици. Този тип език е по-сходен с китайския, отколкото с немския. В бъдеще английският език ще бъде допълнително опростен. Неправилните глаголи най-вероятно ще изчезнат. Английският език е прост, в сравнение с другите индоевропейски езици. Но английският правопис е много труден. Това е така, защото изписването и произношението силно се различават едно от друго. Английският правопис е останал непроменен векове наред. Но произношението се е променило значително. В резултат на това, хората все още пишат по начина по който са говорили през 1400 г. Също така има много вариации в произношението. Само за буквената комбинация ough има цели шест варианта на прочитане! Тествайте се! - thorough, thought, through, rough, bough, cough.
Открийте езика!
Словашкият принадлежи към западнославянските езици. Той е майчин език на повече от 5 милиона души. Тясно свързан е със съседна Чехия. Това се дължи на общото минало в рамките на бившата Чехословакия. Речниковият състав на двата езика до голяма степен е идентичен. Различията се отнасят преди всичко до звуковата система. Словашкият е възникнал през 10. век под формата на няколко диалекта.

Дълго време след това е бил под влиянието на съседни езици. Днешният писмен език е наложен едва през 19. век. Това е позволило опростяване на някои елементи в сравнение с чешкия. Многото различни диалекти са се запазили и до днес. Словашки се пише с латинската азбука. Това е най-лесно разбираемият език за хората, говорещи други славянски езици ... Би могло да се каже, че словашкият е своеобразен междинен език в славянското пространство. Една добра причина за занимания с този красив език.