български » английски UK   вчера – днес – утре


10 [десет]

вчера – днес – утре

-

+ 10 [ten]

+ Yesterday – today – tomorrow

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Вчера беше събота. Ye------- w-- S-------. +
Вчера бях на кино. I w-- a- t-- c----- y--------. +
Филмът беше интересен. Th- f--- w-- i----------. +
   
Днес е неделя. To--- i- S-----. +
Днес не работя. I’- n-- w------ t----. +
Аз оставам вкъщи. I’- s------ a- h---. +
   
Утре е понеделник. To------ i- M-----. +
Утре аз отново работя. To------ I w--- w--- a----. +
Аз работя в офис. I w--- a- a- o-----. +
   
Кой е това? Wh- i- t---? +
Това е Петер. Th-- i- P----. +
Петер е студент. Pe--- i- a s------. +
   
Кой е това? Wh- i- t---? +
Това е Марта. Th-- i- M-----. +
Марта е секретарка. Ma---- i- a s--------. +
   
Петер и Марта са приятели. Pe--- a-- M----- a-- f------. +
Петер е приятелят на Марта. Pe--- i- M------- f-----. +
Марта е приятелката на Петер. Ma---- i- P------ f-----. +
   

Учете насън

Днес обучението по чужди езици е част от задължителната учебна програма. Ех, да не беше изучаването им толкова отегчително! Но имаме добра новина за онези, които срещат трудности с езиците. И тя е, че учим най-ефективно докато спим! Множество научни изследвания са стигнали до този извод. И можем да използваме този факт когато учим езици. По време на сън обработваме информацията, напрупана през деня. Мозъците ни анализират новите случки. Всичко, което сме преживели минава отново през нашето съзнание. И новото съдържание се подсилва в мозъците ни. Нещата, които сме научили непосредствено преди сън се запаметяват изключително добре. Следователно, може да е полезно да преглеждаме важните неща вечерно време. Различните фази на съня отговарят за различно учебно съдържание.

REM съня поддържа психомоторното обучение. Свиренето на музика или спортуването спадат към тази категория. В контраст с това, запаметяването на чистите знания става по време на дълбокия сън. Именно по време на тази фаза преговаряме всичко научено. Даже лексиката и граматиката! Когато учим нови езици нашият мозък работи усилено. Налага му се да складира нови думи и правила. Всички те минават през съзнанието отново по време на сън. Изследователите наричат това "Теория на повторението". Въпреки това, важно е да се наспивате. Тялото и мозъкът имат нужда от пълноценно възстановяване. Само тогава мозъкът ни може да работи ефикасно. Може да се каже, че добрият сън е равен на добри познавателни постижения. Докато си почиваме нашият мозък е все така активен… Така че: Gute Nacht, good night, buona notte, dobrou noc!
Открийте езика!
Британският _______ е формата на _______я език, говорим във Великобритания. Той принадлежи към западногерманските езици. За около 60 милиона души той е майчин език. В някои отношения се различава от американския _______. Затова _______ят език се определя като плурицентричен език. Това означава, че е език, който има няколко стандартни разновидности. Различията могат да се отнасят например за произношението, речниковия състав и правописа.

Британският _______ се разделя на много диалекти, отчасти твърде различни. Дълго време говорещите на диалект са били възприемани като необразовани и не са имали достъп до добри професии. Положението днес е различно, макар диалектите във Великобритания все още да играят роля. В британския _______ се открива съществено влияния от френски. Това датира още от завладяването на Великобритания от норманите през 1066. През колониалната епоха Великобритания пренася езика си на други континенти. Така през последните векове _______ят става най-важният език в света ... Учете _______ език, но моля, оригинала!