български » английски UK   Наречия


100 [сто]

Наречия

-

+ 100 [one hundred]

+ Adverbs

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
вече – още не al----- – n-- y-t +
Били ли сте вече в Берлин? Ha-- y-- a------ b--- t- B-----? +
Не, още не. No- n-- y--. +
   
някой – никой so----- – n- o-e +
Познавате ли някого тук? Do y-- k--- s------ h---? +
Не, не познавам никого тук. No- I d---- k--- a----- h---. +
   
още – няма a l----- l----- – n-- m--- l----r +
Ще останете ли още дълго тук? Wi-- y-- s--- h--- a l----- l-----? +
Не, няма да остана дълго тук. No- I w---- s--- h--- m--- l-----. +
   
още нещо – нищо повече so------- e--- – n------ e--e +
Желаете ли още нещо за пиене? Wo--- y-- l--- t- d---- s-------- e---? +
Не, не желая нищо повече. No- I d---- w--- a------- e---. +
   
вече нещо – още нищо so------- a------ – n------ y-t +
Ядохте ли вече нещо? Ha-- y-- a------ e---- s--------? +
Не, още нищо не съм ял. No- I h------ e---- a------- y--. +
   
още някой – никой повече so----- e--- – n- o-- e--e +
Желае ли още някой кафе? Do-- a----- e--- w--- a c-----? +
Не, никой. No- n- o-- e---. +
   

Арабският език

Арабският език е един от най-важните езици в света. Повече от 300 милиона души говорят арабски. Те живеят в повече от 20 различни страни. Арабският спада към Афро-Азиатските езици. Арабският език се е появил преди хиляди години. Езикът за пръв път се е говорил на Арабския полуостров. Оттам той започнал да се разпространява все по-надалеч. Говоримият арабски се различава значително от стандартния език. Има и множество различни арабски диалекти. Може да се каже, че той се говори по различен начин във всеки регион. Говорещите на различни диалекти често изобщо не се разбират помежду си. В резултат на това филмите от арабските страни обикновено са дублирани. Само по този начин те могат да бъдат разбирани в цялата езикова област.

Класическият стандартен арабски днес вече почти не се говори. Той се открива само в писмена форма. Книгите и вестниците използват класическия арабски стандартен език. Днес не съществува единен арабски технически език. Ето защо, техническите термини обикновено идват от други езици. Английският и френският език са по-доминиращи в тази област, отколкото всеки друг език. Интересът към арабския се е увеличил значително през последните години. Все повече и повече хора се заемат с изучаване на арабски. Курсове се предлагат във всеки университет и в много училища. Много хора считат арабската писменост за особено очарователна. Тя се изписва отдясно наляво. Арабското произношение и граматика не са толкова лесни. Има много звуци и правила, които са непознати в другите езици. Когато учи езика, човек трябва да следва определен ред. Първо произношението, след това граматиката и чак след това писането…
Открийте езика!
Тайският (или тай) принадлежи към семейството на тай-кадайските езици. Той е майчин език на около 20 милиона души. За разлика от повечето западни езици, тай е тонален език. При тоналните езици произношението на сричките е определящо за значението им. Повечето думи в тайския се състоят само от една сричка. В зависимост от височината на тона при изговора значението на думата се променя. В тайския се различават пет височини на тона.

В продължение на много векове ******ото общество е било разделено строго йерархично. Затова и днес в тайския все още съществуват най-малко пет различни нива. Те се разпростират от обикновения ежедневен език до много учтивата форма на речта. Освен това тайският се разделя на много местни диалекти. Знаковата система на езика представлява смесена форма от азбука и сричково писмо. Граматиката не е структурирана комплексно. Тъй като тайският е изолиращ език, в него не се срещат склонения или спрежения. Учете тайски, той наистина е впечатляващ език!