български » английски UK   Плодове и хранителни продукти


15 [петнайсет]

Плодове и хранителни продукти

-

+ 15 [fifteen]

+ Fruits and food

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Имам една ягода. I h--- a s---------. +
Имам едно киви и една диня. I h--- a k--- a-- a m----. +
Имам един портокал и един грейпфрут. I h--- a- o----- a-- a g---------. +
   
Имам една ябълка и едно манго. I h--- a- a---- a-- a m----. +
Имам един банан и един ананас. I h--- a b----- a-- a p--------. +
Аз правя плодова салата. I a- m----- a f---- s----. +
   
Аз ям препечена филия. I a- e----- t----. +
Аз ям препечена филия с масло. I a- e----- t---- w--- b-----. +
Аз ям препечена филия с масло и мармалад. I a- e----- t---- w--- b----- a-- j--. +
   
Аз ям сандвич. I a- e----- a s-------. +
Аз ям сандвич с маргарин. I a- e----- a s------- w--- m--------. +
Аз ям сандвич с маргарин и домат. I a- e----- a s------- w--- m-------- a-- t-------. +
   
Трябват ни хляб и ориз. We n--- b---- a-- r---. +
Трябват ни риба и месо за скара. We n--- f--- a-- s-----. +
Трябват ни пица и спагети. We n--- p---- a-- s--------. +
   
Какво още ни трябва? Wh-- e--- d- w- n---? +
Трябват ни моркови и домати за супата. We n--- c------ a-- t------- f-- t-- s---. +
Къде има супермаркет? Wh--- i- t-- s----------? +
   

Медиите и езикът

Нашият език се влияе и от медиите. Тук особено голяма роля играят новите медии. От текстовите съобщения, електронната поща и чатовете се е породил цял нов език. Разбира се, този медиен език е различен във всяка държава. Но определени характерни черти се откриват във всички медийни езици. На първо място е скоростта, която е особено важна за потребителите. Въпреки че пишем, ние се опитваме да създадем едно живо общуване. Което означава, че се опитваме да обменим информация възможно най-бързо. Поради което симулираме истински разговор. По този начин, нашият език придобива словесен характер. Думите или изреченията често се съкращават. Граматиката и пунктуационните правила обикновено се игнорират. Изписването на думите е по-неточно, а предлозите често напълно липсват.

В медийния език чувствата рядко се изразяват. Тук ние предпочитаме да използваме тъй-наречените "емотикони". Това са символи, които би трябвало да посочват какво чувстваме в момента. Също така съществуват и отделни кодове при текстовите съобщения, както и жаргон за общуването по чат. Следователно, медийният език е един доста умален език. Но той се използва от всички (потребители) по сходен начин. Изследванията показват, че образованието или интелектът не оказват никакво влияние. Младите хора особено много обичат да използват медийния език. Поради това критиците считат, че нашият език е застрашен. Науката гледа на този феномен не чак толкова песимистично. Тъй като децата могат да различават кога и как би следвало да пишат. Експертите считат, че новият медиен език дори има някои предимства. Тъй като може да стимулира езиковите и творческите умения у децата. И освен това: днес се пише още повече - не писма, но електронни писма! Което много ни радва!
Открийте езика!
Грузински се говори от около 4 милиона души. Грузинският език принадлежи към южнокавказките езиците. Грузинците пишат със собствена знакова система, ******ската азбука. Тя има 33 букви. Последователността им е същата както в гръцката азбука. Грузинската писменост е възникнала предполагаемо от арамейския. Особеност на _______я са многото съгласни, които често могат да са последователни.

Затова за чужденците някои _______ думи са трудни за произнасяне. Граматиката също не е лесна. Тя съдържа много елементи, които не съществуват в нито един друг език. Грузинският речников състав говори много за историята на Кавказ. Той включва много думи, приети от други езици. Към тях спадат например гръцки, персийски, арабски, руски и турски. Това, което прави _______я специален, е неговата дълга традиция … Грузинският е един от най-старите живи културни езици на земята!