български » английски UK   Вкъщи


17 [седемнайсет]

Вкъщи

-

+ 17 [seventeen]

+ Around the house

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Тук е нашата къща. Ou- h---- i- h---. +
Горе е покривът. Th- r--- i- o- t--. +
Долу е мазето. Th- b------- i- b----. +
   
Зад къщата има градина. Th--- i- a g----- b----- t-- h----. +
Пред къщата няма улица. Th--- i- n- s----- i- f---- o- t-- h----. +
До къщата има дървета. Th--- a-- t---- n--- t- t-- h----. +
   
Тук е моето жилище. My a-------- i- h---. +
Тук са кухнята и банята. Th- k------ a-- b------- a-- h---. +
Там са всекидневната и спалнята. Th- l----- r--- a-- b------ a-- t----. +
   
Входната врата е затворена. Th- f---- d--- i- c-----. +
Но прозорците са отворени. Bu- t-- w------ a-- o---. +
Днес е горещо. It i- h-- t----. +
   
Ние влизаме във всекидневната. We a-- g---- t- t-- l----- r---. +
Там има диван и фотьойл / кресло. Th--- i- a s--- a-- a- a------- t----. +
Седнете! Pl----- s-- d---! +
   
Там е моят компютър. My c------- i- t----. +
Там е моята стерео-уредба. My s----- i- t----. +
Телевизорът е съвсем нов. Th- T- s-- i- b---- n--. +
   

Думите и речника

Всеки език има свой собствен лексикален фонд. Той се състои от определен брой думи. Думата е самостоятелна езикова единица. Думите винаги имат конкретни значения. Тези значения ги отличават от звуците и сричките. Броят на думите е различен във всеки език. Например, английският език има много думи. Той дори е известен като Световен шампион в категорията на лексиката. Твърди се, че понастоящем английският език има над един милион думи. Оксфордският речник на английския език съдържа над 600 000 думи. Докато китайският, испанският и руският език имат много по-малко думи. Лексиката на един език също така зависи от неговата история. Английският език е черпил влияние от много други езици и култури.

В резултат на това, неговият речников фонд значително е нарастнал. Но дори и днес английската лексика продължава да се умножава. Експертите изчисляват, че всеки ден към нея се прибавят около 15 нови думи. Те се зараждат предимно в новите медии. Тук не се брои научната терминология. Тъй като само химическата терминология съдържа хиляди думи. В почти всеки език дългите думи се употребяват по-рядко от късите. И повечето хора използват само броени думи. Поради това ние избираме между активния и пасивния си речников запас. Пасивният речников запас съдържа думи, които разбираме. Но ги използваме рядко или никога. Активният речников запас съдържа думите, които използваме регулярно. Шепа думи са достатъчни за прости разговори или текстове. На английски език за това са необходими само около 400 думи и 40 глагола. Така че, не се тревожете, ако речникът ви е ограничен!
Открийте езика!
Иврит принадлежи към семейството на афро-азиатски езици. Той е по-тясно свързан с арабския и арамейския. За 5 милиона души _______ е майчин език. Съвременният _______ е изкуствено създаден език ... В основата му е изчезналият вече староеврейски език. Речниковият състав и граматиката частично също са приети от други езици. Така староеврейският съзнателно е бил трансформиран в съвременен стандартен език.

Тази целенасочена смяна на езика е уникална в света. Знаковата система на _______ се състои от символи за съгласните. Това ще рече, че гласни по принцип не се пишат. За тях не съществуват отделни букви. Иврит се чете отдясно наляво. Знаците на _______ имат 3000-годишна традиция. Които иска да учи _______, ще се запознае в същото време и с част от културната история. Опитайте!