български » английски UK   Кратък разговор 1


20 [двайсет]

Кратък разговор 1

-

+ 20 [twenty]

+ Small Talk 1

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Настанете се удобно! Ma-- y------- c----------! +
Чувствайте се като у дома си! Pl----- f--- r---- a- h---! +
Какво желаете за пиене? Wh-- w---- y-- l--- t- d----? +
   
Обичате ли музика? Do y-- l--- m----? +
Аз харесвам класическа музика. I l--- c-------- m----. +
Това са моите компактдискове. Th--- a-- m- C---. +
   
Свирите ли на нещо? Do y-- p--- a m------ i---------? +
Това е моята китара. Th-- i- m- g-----. +
Обичате ли да пеете? Do y-- l--- t- s---? +
   
Имате ли деца? Do y-- h--- c-------? +
Имате ли куче? Do y-- h--- a d--? +
Имате ли котка? Do y-- h--- a c--? +
   
Това са моите книги. Th--- a-- m- b----. +
Тъкмо чета тази книга. I a- c-------- r------ t--- b---. +
Какво обичате да четете? Wh-- d- y-- l--- t- r---? +
   
Обичате ли да ходите ли на концерт? Do y-- l--- t- g- t- c-------? +
Обичате ли да ходите ли на театър? Do y-- l--- t- g- t- t-- t------ / t------ (a-.)? +
Обичате ли да ходите ли на опера? Do y-- l--- t- g- t- t-- o----? +
   

Майчин език? Бащин език!

Като дете, от кого научихте езика си? Със сигурност ще отвърнете: от майка си! Повечето хора по света мислят така. Терминът "майчин език" съществува при почти всички народи. С него са добре запознати както англичаните, така и китайците. Това е може би така, защото майките прекарвата повече време с децата си. Но скорошни изследвания са достигнали до различни резултати. Те показват, че ние говорим предимно езикът на бащите си. Учените са изследвали генетичният материал и езиците на смесени племена. При тези племена, родителите произхождали от различни култури. Тези племена се зародили преди хиляди години. Причината за това били големи миграционни вълни. Генетичният материал от тези смесени племена бил генетично анализиран.

И след това бил сравнен с езика на племето. Оказало се, че повечето племена говорели езика на своите мъжки предци. Това означава, че държавният им език е произлязъл от Y-хромозомата. Така че мъжете занесли своя език със себе си в чуждите държави. И тамошните жени възприели новият език на мъжете. Но дори и днес, бащите оказват по-силно влияние върху езика ни. Защото когато се учат, децата са ориентирани към езика на бащите си. Бащите разговарят значително по-малко със своите деца. Мъжката структура на изречението също е по-проста отколкото тази при жените. В резултат на това, езикът на бащите е по-пригоден за нуждите на бебетата. Той не ги затормозява и е по-лесен за научаване. Поради това децата предпочитат да имитират "тати" когато говорят, а не "мама". Едва по-късно майчиният речник оформя езикът на детето. По този начин майките оказват влияние на нашия език така, както и бащите. Ето защо би следвало да наричаме родния си език "бащин"!
Открийте езика!
Италианският принадлежи към романските езици. Това означава, че той се е развил от латинския. За около 70 милиона души _______ят е майчин език. По-голямата част от тях живеят в Италия. Но също в Словения и Хърватия хората разбират _______. Вследствие на колониалната политика езикът е бил разпространен и в Африка. В Либия, Сомалия и Еритрея много от възрастните хора и днес разбират _______.

Многобройните емигранти също са пренесли езика в различни страни. Особено в Южна Америка има много ******оговорящи общности. Често _______ят там се е смесвал с испанския и са възниквали нови езици. Характерни за _______я са многото диалекти. Някои учени говорят дори за отделни езици. Правописът на _______ не е труден, той се основава на произношението. За много хора _______ят е най-красивият език в света! Може би, защото това е езикът на музиката, дизайна и добрата храна?