български » английски UK   Кратък разговор 2


21 [двайсет и едно]

Кратък разговор 2

-

+ 21 [twenty-one]

+ Small Talk 2

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Откъде сте? Wh--- d- y-- c--- f---? +
От Базел. Fr-- B----. +
Базел се намира в Швейцария. Ba--- i- i- S----------. +
   
Може ли да Ви представя господин Мюлер? Ma- I i-------- M-. M-----? +
Той е чужденец. He i- a f--------. +
Той говори няколко езика. He s----- s------ l--------. +
   
За пръв път ли сте тук? Ar- y-- h--- f-- t-- f---- t---? +
Не, миналата година бях вече тук. No- I w-- h--- o--- l--- y---. +
Но само за една седмица. On-- f-- a w---- t-----. +
   
Харесва ли Ви при нас? Ho- d- y-- l--- i- h---? +
Много. Хората са приятни. A l--. T-- p----- a-- n---. +
И местността ми харесва. An- I l--- t-- s------- t--. +
   
Какъв / каква сте по професия? Wh-- i- y--- p---------? +
Аз съм преводач / преводачка. I a- a t---------. +
Аз превеждам книги. I t-------- b----. +
   
Сам / сама ли сте тук? Ar- y-- a---- h---? +
Не, моята жена / моят мъжът също е тук. No- m- w--- / m- h------ i- a--- h---. +
А там са двете ми деца. An- t---- a-- m- t-- c-------. +
   

Романски езици

700 милиона души говорят като свой роден език един от Романските езици. Това прави Романската езикова група една от най-влиятелните в световен мащаб. Романските езици спадат към Индо-Европейското езиково семейство. Всички Романски езици произхождат от латински. Това означава, че те са наследници на езикът на Римската империя. Основата на всички Романски езици е някогашният Простонароден латински. Под който се има предвид латинският език, говорен в по-късната античност. Простонародният латински се разпространил из Европа с разрастването на Римската империя. От него по-късно се развили Романските езици и диалекти. Латинският сам по себе си е италиански език. Съществуват общо 15 романски езика. Но точният им брой е труден за определяне. Често пъти е неясно дали съществуват отделни езици или само диалекти.

Няколко Романски езика са отмрели през вековете. Но също така са се появили и нови езици, базирани на Романските. Това са креолските езици. Днес испанският език е най-големият Романски език в цял свят. Той се причислява към групата на световните езици с над 380 милиона души говорещо ги население. Романските езици са много интересни за учените. Тъй като историята на тази езикова група е добре документирана. Латински или Романски текстове съществуват отпреди 2500 години. Лингвистите ги използват, за да изследват еволюцията на индивидуалнитеезици. По този начин могат да бъдат проучени правилата, по които се развива единезик. И голяма част от тези резултати може да бъде пренесена към други езици. Граматиката на Романските езици е сходна. Но най-вече, те споделят сходна лексика. Ако човек говори един от Романските езици, лесно може да научи и друг. Благодарим ти, латински!
Открийте езика!
Японският език със сигурност е сред най-впечатляващите. Системата на писане предизвиква голям интерес у много хора. Тя се състои на китайски йероглифи и две сричкови азбуки. Особеност за _______я са също и многото диалекти. В известна степен те се различават доста един от друг. Възможно е хора от различни области въобще да не могат да се разберат. Японският има мелодично ударение.

Ако искате да акцентирате върху някоя дума, то тя не се произнася силно. Променя се височината на тоновете. Около 130 милиона души говорят _______. Повечето от тях живеят в Япония. В Бразилия и Северна Америка също има големи ******скоговорящи общности. Те са потомци на _______ емигранти. Двуезични хора има сравнително малко. Но точно това трябва да ни мотивира да учим този толкова вълнуващ език!