български » английски UK   Изучаване на чужди езици


23 [двайсет и три]

Изучаване на чужди езици

-

+ 23 [twenty-three]

+ Learning foreign languages

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Къде сте учили испански? Wh--- d-- y-- l---- S------? +
Можете ли да говорите и португалски? Ca- y-- a--- s---- P---------? +
Да, говоря и малко италиански. Ye-- a-- I a--- s---- s--- I------. +
   
Мисля, че говорите много добре. I t---- y-- s---- v--- w---. +
Езиците са доста близки. Th- l-------- a-- q---- s------. +
Аз мога да ги разбирам добре. I c-- u--------- t--- w---. +
   
Но говоренето и писането са трудни. Bu- s------- a-- w------ i- d--------. +
Все още правя много грешки. I s---- m--- m--- m-------. +
Моля, поправяйте ме винаги. Pl---- c------ m- e--- t---. +
   
Произношението Ви е много добро. Yo-- p------------ i- v--- g---. +
Имате слаб акцент. Yo- o--- h--- a s----- a-----. +
Разбира се откъде сте. On- c-- t--- w---- y-- c--- f---. +
   
Какъв е майчиният Ви език? Wh-- i- y--- m----- t----- / n----- l------- (a-.)? +
Посещавате ли езиков курс? Ar- y-- t----- a l------- c-----? +
Кой учебник използвате? Wh--- t------- a-- y-- u----? +
   
В момента не зная как се казва. I d---- r------- t-- n--- r---- n--. +
Не се сещам за заглавието. Th- t---- i- n-- c----- t- m-. +
Забравих го. I’-- f-------- i-. +
   

Германските езици

Германските езици спадат към Индо-Европейското езиково семейство. Тази езикова група се характеризира със своите фонологични специфики. Различията във фонетичната система различават тези езици от останалите. Съществуват около 15 Германски езика. 500 милиона души по целия свят ги говорят като родни езици. Точният брой на индивидуалните езици е трудно да бъде определен. Често пъти е неясно дали съществуват отделни езици или само диалекти. Най-забележителният Германски език е английският. На него говорят над 350 милиона души по целия свят. След това идват немският и холандският. Германските езици са разделени в различни групи. Има Северно-германски, Западно-германски и Източно-германски езици. Северно-германските езици са скандинавските езици.

Английският, немският и холандският са Западно-германски езици. Всички Източно-германски езици са изчезнали. Староанглийският, например, е принадлежал към тази група. Колонизацията разпространила германските езици по целия свят. В резултат на това, днес холандският се разбира в Карибския басейн и в Южна Африка. Всички германски езици произлизат от един общ корен. Но не е ясно дали са имали един общ прото-език. Освен това, съществуват само малък брой старо-германски текстове. За разлика от Романските езици, тук няма почти никакви писмени паметници. В резултат на това, изследването на Германските езици е по-трудно. Относително малко се знае също за културата на германските племена или Тевтонците. Народът на тевтонците не се обединил. И поради това не е имал обща идентичност. Следователно, науката трябва да разчита на други източници. Без гърците и римляните, тевтонците щяха да са ни почти непознати!
Открийте езика!
Каталонският принадлежи към семейството на романските езици. Той е тясно свързан с испанския, френския и италианския. Говори се в Андора, в испанската област Каталония и на Балеарските острови. Дори и в някои части на Арагон и Валенсия се говори _______. Общо около 12 милиона души говорят или разбират _______. Езикът е възникнал между 8. и 10. век в района на Пиренеите. Вследствие завладяването на територии той се е разпространил на юг и на изток.

Важно е да се знае, че _______ят език не е диалект на испанския. Той се е развил от простонародния латински и се счита за отделен език. Испанците или латиноамериканците също не го разбират напълно. Много структури в _______я наподобяват тези на други романски езици. Но съществуват и някои особености, които не се срещат в други езици. Говорещите _______ са много горди с езика си. От няколко десетилетия и политиците стимулират активно развитието на _______я. Учете _______, езикът има бъдеще!