български » английски UK   В града


25 [двайсет и пет]

В града

-

+ 25 [twenty-five]

+ In the city

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Бих искал / искала да отида на гарата. I w---- l--- t- g- t- t-- s------. +
Бих искал / искала да отида на летището. I w---- l--- t- g- t- t-- a------. +
Бих искал / искала да отида в центъра на града. I w---- l--- t- g- t- t-- c--- c----- / c----- (a-.). +
   
Как да стигна до гарата? Ho- d- I g-- t- t-- s------? +
Как да стигна до летището? Ho- d- I g-- t- t-- a------? +
Как да стигна до центъра на града? Ho- d- I g-- t- t-- c--- c----- / c----- (a-.)? +
   
Трябва ми такси. I n--- a t---. +
Трябва ми карта на града. I n--- a c--- m--. +
Трябва ми хотел. I n--- a h----. +
   
Бих искал / искала да наема кола. I w---- l--- t- r--- a c--. +
Ето кредитната ми карта. He-- i- m- c----- c---. +
Ето шофьорската ми книжка. He-- i- m- l------ / l------ (a-.). +
   
Какво може да се види в града? Wh-- i- t---- t- s-- i- t-- c---? +
Идете в стария град. Go t- t-- o-- c---. +
Направете обиколка на града. Go o- a c--- t---. +
   
Идете на пристанището. Go t- t-- h------ / h----- (a-.). +
Направете обиколка на пристанището. Go o- a h------ / h----- (a-.) t---. +
Какви други забележителности има ? Ar- t---- a-- o---- p----- o- i-------? +
   

Славянските езици

Славянските езици са родни езици на 300 милиона души. Славянските езици спадат към Индо-европейските езици. Има около 20 славянски езика. Най-известният сред тях е руският. Повече от 150 милиона души говорят руски като роден език. След това идват полският и украинският, всеки от които се говори от 50 милиона души. В езикознанието славянските езици са разделени в различни групи. Има Западнославянски, Източнославянски и Южнославянски езици. Западнославянски езици са полски, чешки и словашки. Руски, украински и беларуски са Източнославянски езици. Южнославянските езици са сръбски, хърватски и български. Освен тези, има и много други славянски езици. Но те се говорят от сравнително малко хора.

Славянските езици принадлежат към общ пра-език. Отделните езици са произлезли от него сравнително късно. Следователно те са по-млади от германските и романските езици. По-голямата част от лексиката на славянските езици е сходна. Това е така, защото те са се отделили един от друг в сравнително късен етап. От научна гледна точка, славянските езици са консервативни. Което значи, че те все още съдържат множество стари конструкции. Другите Индоевропейски езици са загубили тези стари форми. Това прави Славянските езици много интересни за изследване. Чрез проучването им могат да се направят изводи за по-ранни езици. По този начин, изследователите се надяват да проследят обратно пътя към Индоевропейските езици. Славянски езици се характеризират с малък брой гласни. Освен това, има много звуци, които не се срещат в други езици. Най-вече западноевропейците често имат проблеми с произношението. Но не се притеснявайте - всичко ще бъде наред! На полски: Wszystko będzie dobrze!
Открийте езика!
Хърватски е южнославянски език. Той е много тясно свързан със сръбския, босненския и черногорския. Говорещите тези езици безпроблемно могат да общуват помежду си. Затова много езиковеди смятат, че _______ят не е самостоятелен език. Те го разглеждат като една от многото разновидности на сърбо_______я. Около 7 милиона души по света говорят _______. Езикът се пише с латински букви.

Заедно с някои специални знаци ******ската азбука има 30 букви. Правописът се основава строго на произношението на думите. Това важи и за думи, които са приети от други езици. Хърватският език има мелодично ударение. Това означава, че определяща е височината на изговора на сричките. Граматиката има седем падежа и не винаги е лесна. Заслужава си да се изучава _______ език. Хърватия наистина е прекрасна страна за почивка!