български » английски UK   В хотела – Пристигане


27 [двайсет и седем]

В хотела – Пристигане

-

+ 27 [twenty-seven]

+ In the hotel – Arrival

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Имате ли свободна стая? Do y-- h--- a v----- r---? +
Аз запазих стая. I h--- b----- a r---. +
Името ми е Мюлер. My n--- i- M-----. +
   
Трябва ми единична стая. I n--- a s----- r---. +
Трябва ми двойна стая. I n--- a d----- r---. +
Колко струва стаята за една нощ? Wh-- d--- t-- r--- c--- p-- n----? +
   
Бих желал / желала стая с баня. I w---- l--- a r--- w--- a b-------. +
Бих желал / желала стая с душ. I w---- l--- a r--- w--- a s-----. +
Може ли да видя стаята? Ca- I s-- t-- r---? +
   
Има ли тук гараж? Is t---- a g----- h---? +
Има ли тук сейф? Is t---- a s--- h---? +
Има ли тук факс? Is t---- a f-- m------ h---? +
   
Добре, ще взема стаята. Fi--- I--- t--- t-- r---. +
Ето ключовете. He-- a-- t-- k---. +
Това е багажат ми. He-- i- m- l------. +
   
В колко часа е закуската? Wh-- t--- d- y-- s---- b--------? +
В колко часа е обядът? Wh-- t--- d- y-- s---- l----? +
В колко часа е вечерята? Wh-- t--- d- y-- s---- d-----? +
   

Почивките са важни за успешното учене

Тези, които искат да учат успешно трябва да правят чести почивки! Нови научни изследвания са стигнали до това заключение. Учени са изследвали фазите на учене. Като в този процес са симулирали различни учебни ситуации. Ние абсорбираме информацията най-добре когато е разбита на малки парченца. Това означава, че не трябва да научаваме твърде много наведнъж. Винаги трябва да правим паузи между учебните раздели. Нашият успех в обучението също буквално зависи от биохимичните процеси. Тези процеси протичат в мозъка. Те определят нашия оптимален учебен ритъм. Когато учим нещо ново, мозъкът ни освобождава определени вещества. Тези вещества влияят върху активността на нашите мозъчни клетки. Два различни специфични ензима играят важна роля в този процес.

Те се освобождават, когато се учи ново съдържание. Но те не се освобождават заедно. Тяхното въздействие се развива със закъснение. Ние учим най-добре, обаче, когато двата ензима присъстват едновременно. И нашият успех се увеличава значително, когато правим паузи по-често. Така че има смисъл да се правят вариации в дължината на отделните учебни фази. Също е добре да варира и дължината на почивката. В идеалния случай, в началото е добре да се направят две почивки от по десет минути. След това една пауза от пет минути. А след това да се направи 30-минутна почивка. По време на почивките, нашият мозък запомня новото съдържание по-добре. По време на почивките трябва да напуснете работно си място. Също така е добра идея да се движите докато почивате. Така че, правете кратки разходки между учебните части! И не се чувствайте зле - дори и тогава Вие учите!
Открийте езика!
Литовският принадлежи към балтийските езици. Говори се от повече от 3 милиона души. Те живеят в Литва, Беларус и Полша. Литовският е по-тясно свързан само с латвийския. Въпреки че Литва е сравнително малка страна, езикът се разделя на много диалекти. Литовски се пише с латински букви, но има и някои специални знаци. Типични са многото двойни гласни.

Съществуват и няколко варианта на гласните, като например къси, дълги и носови. Произношението на _______ не е трудно. Значително по-сложно е ударението, тъй като е променливо. Това ще рече, че то зависи от граматичната форма на думата. Интересно е, че _______ят е много архаичен език. Счита се, че това е езикът, който най-малко се е отклонил от праезика си. Това означава, че той силно наподобява първия индоевропейски език. Който иска да знае как са говорили нашите предци, трябва да учи _______ ...