български » английски UK   В хотела – Оплакване


28 [двайсет и осем]

В хотела – Оплакване

-

+ 28 [twenty-eight]

+ In the hotel – Complaints

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Душът не работи. Th- s----- i---- w------. +
Топлата вода не тече. Th--- i- n- w--- w----. +
Може ли да отстраните повредата? Ca- y-- g-- i- r-------? +
   
В стаята няма телефон. Th--- i- n- t-------- i- t-- r---. +
В стаята няма телевизор. Th--- i- n- T- i- t-- r---. +
Стаята няма балкон. Th- r--- h-- n- b------. +
   
Стаята е твърде шумна. Th- r--- i- t-- n----. +
Стаята е твърде малка. Th- r--- i- t-- s----. +
Стаята е твърде тъмна. Th- r--- i- t-- d---. +
   
Парното не работи. Th- h----- i---- w------. +
Климатикът не работи. Th- a--------------- i---- w------. +
Телевизорът е повреден. Th- T- i---- w------. +
   
Това не ми харесва. I d---- l--- t---. +
Твърде скъпо е за мен. Th---- t-- e--------. +
Имате ли нещо по-евтино? Do y-- h--- a------- c------? +
   
Има ли тук наблизо младежка туристическа спалня? Is t---- a y---- h----- n-----? +
Има ли тук наблизо пансион? Is t---- a b------- h---- / a b-- a-- b-------- n-----? +
Има ли тук наблизо ресторант? Is t---- a r--------- n-----? +
   

Положителни езици , негативни езици

Повечето хора са оптимисти или песимисти. Но това определение е приложимо и към езиците! Учените многократно анализират лексиката на езиците. По този начин те често стигат до поразителни резултати. В английския език, например, има повече негативни, отколкото положителни думи. Броят на думите за негативните емоции е почти два пъти по-голям. В западните общества, използваната лексика влияе върху говорещите. Хората там се оплакват доста често. Те също така критикуват много неща. Поради това, техният език като цяло е изпълнен с повече негативизъм. Но негативните думи са интересни и по друга причина. Те съдържат повече информация, отколкото положителни термини. Причината за това може да се крие в нашата еволюция.

Тя винаги е била важна за всички живи същества, защото ги е учила да разпознават опасностите. Трябвало е да реагират бързо на рисковете. Освен това, са искали да предупредят и другите за опасности. Ето защо е било от съществено значение тази информация да се предаде много бързо. Необходимо е било да се каже възможно най-много с възможно най-малко думи. Но освен това, негативният език няма никакви други реални предимства. Всеки лесно може да си представи това. Хората, които говорятсамо негативно със сигурност не са много популярни. Освен това, негативният език засяга нашите емоции. Положителният език, от друга страна, може да окаже благотворен ефект. Хората, които са винаги положителни имат по-голям успех в кариерата си. Така че трябва да използваме езика си по-внимателно. Защото ние избираме кои думи да използваме. И чрез своя език ние създаваме своята реалност. Така че: Говорете позитивно!
Открийте езика!
Маратхи принадлежи към индоиранските езици. Говори се в Западна и Централна Индия. За повече от 70 милиона души _______ е майчин език. С това той се спада към 20-те най-говорими езика в света. Маратхи се пише със същата азбука, която се използва и за хинди. В тази буквена азбука всеки писмен знак представлява точно един звук. Съществуват 12 гласни и 36 съгласни.

Числата са сравнително сложни. От 1 до 100 за всяко число има отделна дума. Ето защо всяко число се учи отделно. Маратхи се разделя на 42 различни диалекта. Всички те разказват много за развитието на езика. Друга характерна черта на _______ е неговата дълга литературна традиция. Съществуват текстове, които са над 1000 години. Който се интересува от историята на Индия, трябва да се занимава с _______!