български » английски UK   В ресторанта 3


31 [трийсет и едно]

В ресторанта 3

-

+ 31 [thirty-one]

+ At the restaurant 3

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Бих искал / искала предястие. I w---- l--- a s------. +
Бих искал / искала салата. I w---- l--- a s----. +
Бих искал / искала супа. I w---- l--- a s---. +
   
Бих искал / искала десерт. I w---- l--- a d------. +
Бих искал / искала сладолед със сметана. I w---- l--- a- i-- c---- w--- w------ c----. +
Бих искал / искала плодове или сирене. I w---- l--- s--- f---- o- c-----. +
   
Искаме да закусим. We w---- l--- t- h--- b--------. +
Искаме да обядваме. We w---- l--- t- h--- l----. +
Искаме да вечеряме. We w---- l--- t- h--- d-----. +
   
Какво желаете за закуска? Wh-- w---- y-- l--- f-- b--------? +
Хлебчета с мармалад и мед? Ro--- w--- j-- a-- h----? +
Печени филийки със салам и сирене? To--- w--- s------ a-- c-----? +
   
Сварено яйце? A b----- e--? +
Яйце на очи? A f---- e--? +
Омлет? An o-------? +
   
Моля, още едно кисело мляко. An----- y------- p-----. +
Моля, още сол и черен пипер. So-- s--- a-- p----- a---- p-----. +
Моля, още една чаша вода. An----- g---- o- w----- p-----. +
   

Успешно говорене може да се научи!

Говоренето е относително лесно. Но, успешното говорене, от друга страна, е много по-трудно. Така да се каже, как казваме нещо е по- важно от това какво казваме. Различни изследвания са разкрили този факт. Слушателите подсъзнателно обръщат внимание на някои характеристики на говорещите. По този начин, ние можем да повлияем на това, дали речта ни ще бъде добре приета. Просто винаги трябва да следим внимателно начина, по който говорим. Това също се отнася и за езика на тялото ни. Той трябва истински и подходящо да отразява нашата личност . Гласът също играе роля, тъй като той винаги също се оценява. При мъжете, например, по-дълбокият глас е предимство. Той прави говорещият да изглежда уверен и компетентен. От друга страна, вариациите в гласа не оказват ефект.

Особено важна е, обаче, скоростта, с която се говори. Успехът на разговорите е разгледан в експерименти. Успешното говорене означава да бъдеш в състояние да убедиш другите. Онзи, който иска да убеди другите не трябва да говори прекалено бързо. В противен случай той създава впечатлението, че не е искрен. Но твърде бавното говорене също не поставя в добра светлина. Хората, които говорят много бавно изглеждат глупави. Поради това е най-добре да се говори със средна скорост. 3,5 думи на секунда е идеалният вариант. Паузите също са важни при говоренето. Те правят нашата реч по-естествена и правдоподобна. И вследствие на това, слушателите ни се доверяват. 4 или 5 паузи в минута са идеални. Така че просто се опитвайте да контролирате речта си по-добре! И очаквайте следващото интервю...
Открийте езика!
Норвежкият е северногермански език. Той е майчин език на около 5 милиона души. Особеност на _______я са двете стандартни разновидности: Bokmål и Nynorsk (книжовен и съвременен). Това означава, че съществуват два признати _______ езика. И двата се използват равностойно в администрацията, в училищата и в медиите. Поради необятността на страната дълго време не е могъл да се наложи стандартен език.

Така диалектите са се запазили и развивали самостоятелно. Но всеки ******ец разбира всички местни диалекти и двата официални езика. За произношението на _______я няма твърди правила. Причината е, че двете разновидности се проявяват основно в писмената реч. Говори се предимно на местен диалект. Норвежкият е подобен на датския и шведския. Говорещите тези езици се разбират помежду си без големи проблеми. Норвежкият е много интересен език ... Можете да изберете кой _______ искате да учите!