български » английски UK   В ресторанта 4


32 [трийсет и две]

В ресторанта 4

-

+ 32 [thirty-two]

+ At the restaurant 4

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Една порция пържени картофи с кетчуп. I’- l--- c---- / F----- f---- (a-.) w--- k------. +
И две порции с майонеза. An- t-- w--- m---------. +
И три порции печени наденички с горчица. An- t---- s------- w--- m------. +
   
Какви зеленчуци имате? Wh-- v--------- d- y-- h---? +
Имате ли зелен боб? Do y-- h--- b----? +
Имате ли цветно зеле? Do y-- h--- c----------? +
   
Аз обичам царевица. I l--- t- e-- (s----) c---. +
Аз обичам краставици. I l--- t- e-- c-------. +
Аз обичам домати. I l--- t- e-- t-------. +
   
И Вие ли обичате чесън? Do y-- a--- l--- t- e-- l---? +
И Вие ли обичате кисело зеле? Do y-- a--- l--- t- e-- s---------? +
И Вие ли обичате леща? Do y-- a--- l--- t- e-- l------? +
   
И ти ли обичаш моркови? Do y-- a--- l--- t- e-- c------? +
И ти ли обичаш броколи? Do y-- a--- l--- t- e-- b-------? +
И ти ли обичаш пипер? Do y-- a--- l--- t- e-- p------? +
   
Аз не обичам лук. I d---- l--- o-----. +
Аз не обичам маслини. I d---- l--- o-----. +
Аз не обичам гъби. I d---- l--- m--------. +
   

Тонални езици

Повечето от всички езици, говорени по света, са тонални езици. При тоналните езици височината на тоновете е от решаващо значение. Те определят смисъла на думите или сричките. По този начин тонът е неразривно свързан с думата. Повечето от езиците, които се говорят в Азия са тонални. Като например, китайският, тайландският и виетнамският. В Африка също има различни тонални езици. Много от местните езици в Америка са също тонални. Индоевропейските езици съдържат предимно само тонални елементи. Това се отнася за шведския или сръбския, например. Броят на тоналните височини варира в отделните езици. В китайския са ясно различими четири тона. С тях, сричката ma, например, може да има четири значения.

Те са майка , коноп, кон и ругая. Интересното е, че тоналните езици също оказват влияние на слуха ни. Изследвания върху абсолютния слух разкриват това. Абсолютен слух е способността точно да се идентифицират чутите тонове. Абсолютният слух се среща много рядко в Европа и Северна Америка. По-малко от 1 на 10 000 души го имат. Но ситуацията е различна при хората, чийто майчин език е китайски. При тях тази специална способност се среща при 9 пъти повече хора. Всички хора имат абсолютен слух, докато са деца. Те го използват, за да се научат да говорят правилно. Но за съжаление, повечето хора го губят по-късно. Височината на тоновете е също важна и в музиката. Това особено важи за култури, които говорят тонални езици. Те трябва да се придържат към мелодията много точно. В противен случай една красива любовна песен може да прозвучи направо абсурдно!
Открийте езика!
Панджаби принадлежи към индоиранските езици. Той е майчин език на около 130 милиона души. По-голямата част от тях живеят в Пакистан. Но ******и се говори и в индийския щат Пенджаб. В Пакистан ******и почти не се използва като писмен език. В Индия това е различно, тъй като там езикът е със статут на официален език. Панджаби се пише със собствена азбука.

Той има много дълга литературна традиция ... Открити са текстове, които датират от почти 1000 години. От фонологична гледна точка ******и също предизвиква интерес. Той е тонален език. При тоналните езици височината на изговора на ударената сричка променя значението й. В ******и ударената сричка може да се произнася с три различни височини на тона. За индоевропейските езици това е много необичайно. Но прави ******и още по-привлекателен език!