български » английски UK   Във влака


34 [трийсет и четири]

Във влака

-

+ 34 [thirty-four]

+ On the train

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Това ли е влакът за Берлин? Is t--- t-- t---- t- B-----? +
Кога тръгва влакът? Wh-- d--- t-- t---- l----? +
Кога пристига влакът в Берлин? Wh-- d--- t-- t---- a----- i- B-----? +
   
Извинете, може ли да мина? Ex---- m-- m-- I p---? +
Мисля, че това е моето място. I t---- t--- i- m- s---. +
Мисля, че седите на моето място. I t---- y----- s------ i- m- s---. +
   
Къде е спалният вагон? Wh--- i- t-- s------? +
Спалният вагон е в края на влака. Th- s------ i- a- t-- e-- o- t-- t----. +
А къде е вагон-ресторантът? – В началото. An- w---- i- t-- d----- c--? – A- t-- f----. +
   
Може ли да спя долу? Ca- I s---- b----? +
Може ли да спя в средата? Ca- I s---- i- t-- m-----? +
Може ли да спя горе? Ca- I s---- a- t-- t--? +
   
Кога ще стигнем границата? Wh-- w--- w- g-- t- t-- b-----? +
Колко трае пътуването до Берлин? Ho- l--- d--- t-- j------ t- B----- t---? +
Влакът има ли закъснение? Is t-- t---- d------? +
   
Имате ли нещо за четене? Do y-- h--- s-------- t- r---? +
Тук може ли да се купи нещо за ядене и пиене? Ca- o-- g-- s-------- t- e-- a-- t- d---- h---? +
Бихте ли ме събудили в 7.00 часа, моля? Co--- y-- p----- w--- m- u- a- 7 o------? +
   

Бебетата четат по устните!

Когато бебетата се учат да говорят, те обръщат внимание на устата на родителите си. Психолозите, които изследват детското развитие са открили този факт. Бебетата започват да четат по устните на около шестмесечна възраст. По този начин те се научават как трябва да оформят устата си, за да възпроизвеждат звуци. Когато бебетата са на една година, те вече разбират няколко думи. От тази възраст нататък те отново започват да гледат хората в очите. По този начин те получават много важна информация. Като се вглеждат в очите, те могат да определят дали родителите им са щастливи или тъжни. По този начин те опознават света на чувствата. Но става още по-интересно, когато някой им заговори на чужд език. Тогава бебетата отново започват да четат по устните. По този начин те се научават как да образуват чуждите звуци. Ето защо, когато говорим на бебетата винаги трябва да гледаме в тях.

Освен това, бебетата се нуждаят от диалог за развитието на своя език. По-специално, родителите често повтарят това, което бебетата казват. Така бебетата получават обратна връзка. Тя е много важна за кърмачетата. Чрез нея те получават информация, че са разбрани. Това потвърждение мотивира бебета. Те продължават да се забавляват докато се учат да говорят. Така че не е достатъчно само да пускаме аудиокасети за бебета. Проучванията показват, че бебетата наистина са в състояние да четат по устните. При някои експерименти на бебета показали видеозаписи без звук. Видеозаписите били както на родния, така и на чужд език. Бебетата гледали по-дълго записите на собствения си език. И били значително по-съсредоточени при това. Но първите думи на бебета са същите навсякъде по света. "Мама" и "тати" - лесно е да се каже на всички езици!
Открийте езика!
Полския принадлежи към западнославянските езици. Той е майчин език на повече от 45 милиона души. Те живеят предимно в Полша и в някои страни от Източна Европа. Но _______ емигранти са разпространили езика си и на други континенти. По света има около 60 милиона души, които говорят _______. С това след руския той е най-говоримият славянски език. Полският е тясно свързан с чешкия и словашкия.

Съвременният _______ книжовен език се е развил от различни диалекти. Днес те почти не съществуват, тъй като повечето поляци използват официалния език. Полската азбука се основава на латиницата и има 35 букви. Ударението се поставя винаги върху предпоследна сричка на думата. В граматиката съществуват седем падежа и три рода. Почти всяко окончание на дума е признак за склонение или спрежение. Това не прави _______я лесен за изучаване ... Но скоро ще бъде един от най-важните езици в Европа!