български » английски UK   На летището


35 [трийсет и пет]

На летището

-

+ 35 [thirty-five]

+ At the airport

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Бих искал / искала да резервирам полет до Атина. I’- l--- t- b--- a f----- t- A-----. +
Полетът директен ли е? Is i- a d----- f-----? +
Моля, едно място до прозореца, непушачи. A w----- s---- n----------- p-----. +
   
Бих искал / искала да потвърдя резервацията си. I w---- l--- t- c------ m- r----------. +
Бих искал / искала да откажа резервацията си. I w---- l--- t- c----- m- r----------. +
Бих искал / искала да променя резервацията си. I w---- l--- t- c----- m- r----------. +
   
Кога излита следващият самолет за Рим? Wh-- i- t-- n--- f----- t- R---? +
Има ли още две свободни места? Ar- t---- t-- s---- a--------? +
Не, имаме само едно място свободно още. No- w- h--- o--- o-- s--- a--------. +
   
Кога ще кацнем? Wh-- d- w- l---? +
Кога ще сме там? Wh-- w--- w- b- t----? +
Кога има автобус за центъра на града? Wh-- d--- a b-- g- t- t-- c--- c----- / c----- (a-.)? +
   
Това Вашият куфар ли е? Is t--- y--- s-------? +
Това Вашата чанта ли е? Is t--- y--- b--? +
Това Вашият багаж ли е? Is t--- y--- l------? +
   
Колко багаж мога да взема? Ho- m--- l------ c-- I t---? +
Двайсет килограма. Tw---- k----. +
Какво, само двайсет килограма? Wh--? O--- t----- k----? +
   

Обучението променя мозъка

Хората, които често тренират, извайват телата си. Но очевидно е възможно също да се упражнява и мозъка. Това означава, че е необходим не само талант, за да се научи един език. Също толкова важно е да се упражнява редовно. Тъй като упражненията със сигурност могат да повлияят на структурите в мозъка. Разбира се, специалният талант за езици обикновено е наследствен. Независимо от това, интензивните упражнения могат да променят някои мозъчни структури. Обемът на речевият център се увеличава. Нервните клетки на хора, които много се упражняват, също претърпяват промени. Дълго време се е вярвало, че мозъкът е непроменяем. Като мотото е било: Това, което не научим като деца, никога няма да го научим. Изследователите на мозъка, обаче, са стигнали до съвсем различен извод. Те успели да докажат, че нашият мозък остава пъргав за цял живот.

Може да се каже , че той функционира като мускул. Поради това може да продължи да расте дори и в напреднала възраст. Всеки входящ сигнал се обработва в мозъка. Но когато се упражнява, мозъкът започва да обработва входящата информация много по-добре. Така да се каже, той заработва по-бързо и по-ефективно. Този принцип важи еднакво и за младите и старите хора. Но не е наложително, човек да учи ,за да упражнява мозъка си. Четенето е също много добра практика. Провокативната литература особено насърчава нашия речеви център. Това означава, че нашият речников запас става по-голям. Нещо повече, езиковото ни чувство се подобрява. Интересното е, че не само речевият център обработва езика. Участъкът от мозъка, който контролира двигателните умения също обработва новото съдържание. Затова е важно да се стимулира целия мозък толкова често, колкото е възможно. Така че : Упражнявайте тялото И мозъка си!
Открийте езика!
Португалският принадлежи към романските езици. Той е тясно свързан с испанския и каталонския. Развил се е от простонародния латински език на римските войници. За около 10 милиона души европейският _______ е майчин език. Но е и един от основните езици в света ... Това се дължи на миналото на Португалия като колониална сила. През 15. и 16. век мореплавателите пренесли езика си и на други континенти.

В някои части на Африка и Азия и днес се говори _______. В езиково отношение съответните страни са ориентирани в голяма степен към европейския модел. В Бразилия това е различно. Говоримият там език има някои особености и се счита за самостоятелна разновидност. Въпреки това ******ците и бразилците по принцип общуват добре. Общо повече от 240 милиона души по света говорят _______. Освен това съществуват около 20 креолски езика, възникнали на основата на _______я. Днес _______ят е един от световните езици.