български » английски UK   В таксито


38 [трийсет и осем]

В таксито

-

+ 38 [thirty-eight]

+ In the taxi

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Моля, извикайте такси. Pl---- c--- a t---. +
Колко струва до гарата? Wh-- d--- i- c--- t- g- t- t-- s------? +
Колко струва до летището? Wh-- d--- i- c--- t- g- t- t-- a------? +
   
Моля, направо. Pl---- g- s------- a----. +
Моля, тук надясно. Pl---- t--- r---- h---. +
Моля, там на ъгъла наляво. Pl---- t--- l--- a- t-- c-----. +
   
Бързам. I’- i- a h----. +
Имам време. I h--- t---. +
Карайте по-бавно, моля. Pl---- d---- s-----. +
   
Спрете тук, моля. Pl---- s--- h---. +
Изчакайте един момент, моля. Pl---- w--- a m-----. +
Веднага се връщам. I’-- b- b--- i----------. +
   
Моля, дайте ми квитанция. Pl---- g--- m- a r------. +
Нямам дребни пари. I h--- n- c-----. +
Така е добре, рестото е за Вас. Th-- i- o---- p----- k--- t-- c-----. +
   
Закарайте ме на този адрес. Dr--- m- t- t--- a------. +
Закарайте ме до моя хотел. Dr--- m- t- m- h----. +
Закарайте ме на плажа. Dr--- m- t- t-- b----. +
   

Езикови гении

Повечето хора са доволни, ако могат да говорят един чужд език. Но има и хора, които владеят повече от 70 езика. Те могат да говорят всички тези езици свободно и да пишат на тях правилно. Може да се каже тогава, че има хора, които са хипер-полиглоти. Феноменът на многоезичието се е срещал в продължение на векове. Има много случаи на хора с такъв талант. Откъде идва тази способност все още не е напълно проучено. Има различни научни теории по този въпрос. Някои вярват, че мозъците на многоезичните хора са структурирани по различен начин. Тази разлика е особено видима в центъра на Брока. В тази част на мозъка се произвежда речта. При многоезичните хора клетките на тази зона са изградени по различен начин. Възможно е, в резултат на това те да обработват информацията по-добре.

Въпреки това, липсват по-нататъшни проучвания, които да потвърдят тази теория. Може би това, което е от решаващо значение е изключителната мотивация. Децата учат чужди езици от други деца много бързо. Това се дължи на факта, че те искат да слеят ученето със своята игра. Те искат да се превърнат в част от групата и да общуват с други хора. Тоест, учебният им успех зависи от тяхната воля да бъдат включени. Друга теория предполага, че мозъчната материя расте чрез учене. По този начин, колкото повече учим , толкова по-лесно става обучението. Езици, които са подобни един на друг, са също по-лесни за научаване. Така че човек, който говори датски, много бързо се научава да говори шведски или норвежки. Много въпроси все още остават без отговор. Това, което е сигурно обаче , е , че интелигиентността не играе роля. Някои хора говорят много езици, въпреки слабата си интелигентност. Но дори и най-големият езиков гений се нуждае от много дисциплина. Това е някаква утеха, нали?
Открийте езика!
Руският е сред езиците, които доминират на книжния пазар. Руски писатели са създали велики произведения в световната литературата. Много книги се превеждат от _______. Но и ******наците обичат да четат, така че преводачите винаги имат много работа. За около 160 милиона души _______ят е майчин език. Освен това много хора в други славянски страни говорят _______. Така _______ят е най-разпространеният език в Европа.

Около 280 милиона души по света говорят _______. Като източнославянски език _______ят е свързан с украинския и бела_______я. Руската граматика е структурирана много систематично. Това е предимство за хората, които мислят аналитично и логично. При всички случаи си заслужава да учите _______! В областта на науката, изкуството и техниката _______ят е много важен език. А няма ли да е чудесно да четете известните _______ творби в оригинал?