български » английски UK   Автомобилна авария


39 [трийсет и девет]

Автомобилна авария

-

+ 39 [thirty-nine]

+ Car breakdown

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Къде е най-близката бензиностанция? Wh--- i- t-- n--- g-- s------? +
Имам спукана гума. I h--- a f--- t--- / t--- (a-.). +
Можете ли да смените колелото? Ca- y-- c----- t-- t--- / t--- (a-.)? +
   
Трябват ми няколко литра дизел. I n--- a f-- l----- / l----- (a-.) o- d-----. +
Нямам повече бензин. I h--- n- m--- p----- / g-- (a-.). +
Имате ли резервна туба? Do y-- h--- a p----- c-- / j---- c-- / g-- c-- (a-.)? +
   
Къде мога да се обадя по телефон? Wh--- c-- I m--- a c---? +
Трябва ми „Пътна помощ”. I n--- a t----- s------. +
Търся работилница. I’- l------ f-- a g-----. +
   
Случи се злополука. An a------- h-- o-------. +
Къде е най-близкият телефон? Wh--- i- t-- n------ t--------? +
Имате ли мобилен телефон със себе си? Do y-- h--- a m----- / c--- p---- (a-.) w--- y--? +
   
Трябва ни помощ. We n--- h---. +
Извикайте лекар! Ca-- a d-----! +
Извикайте полиция! Ca-- t-- p-----! +
   
Документите Ви, моля. Yo-- p------ p-----. +
Шофьорската Ви книжка, моля. Yo-- l------ / l------ (a-.), p-----. +
Документите на автомобила, моля. Yo-- r------------ p-----. +
   

Талантливите бебета лингвисти

Преди дори да могат да говорят, бебетата знаят много за езиците. Различни експерименти са разкрили този факт. Развитието на децата се изследва в специални бебешки лаборатории. Също така е изследвано и как децата учат езици. Бебетата очевидно са по-интелигентни, отколкото сме си мислели досега. Дори и на 6 месеца те имат множество езикови способности. Те могат да разпознават своя роден език, например. Френските и германските бебета реагират по различен начин на определени тонове. Различни модели на стрес водят до различно поведение. Така че бебетата имат усещане за тона на своя език. Съвсем малките деца също могат да запомнят и малък брой думи. Родителите са много важни за езиковото развитие на бебетата. Защото бебетата се нуждаят от взаимодействие непосредствено след раждането.

Те искат да общуват с мама и татко. Взаимодействието трябва да бъде придружено от положителни емоции, обаче. Родителите не трябва да са напрегнати, когато разговарят със своите бебета. Също така е погрешно да се говори само рядко с тях. Стресът или мълчанието могат да имат негативни последици за бебетата. Тяхното езиково развитие може да бъде неблагоприятно повлияно. За бебетата обучението започва още в утробата! Те реагират на реч още преди раждането. Те могат да възприемат акустични сигнали съвсем точно. След раждането си, те могат да разпознаят тези сигнали. Неродените деца могат също да научат дори ритъма на даден език. Бебетата могат да чуят гласа на майка си още в утробата. Така че можете дори да разговаряте с все още неродени деца. Но не трябва да прекалявате ... Детето ще има достатъчно време за упражнения и след раждането!
Открийте езика!
Шведският принадлежи към северногерманските езици. Той е майчин език на повече от 8 милиона души. Говори се в Швеция и отчасти във Финландия. Шведите могат да общуват с норвежците сравнително безпроблемно. Дори съществува смесен език, който съчетава елементи от двата езика. И с датчаните може да се общува, ако се говори ясно. Шведската азбука има 29 букви.

Характерна за _______я е изразената звукова система. Дългите и късите гласни определят смисъла на думата. Височината на тона също e определяща в _______я. Шведските думи и фрази по принцип са доста кратки. Словоредът следва установени правила. Граматиката не е много сложна. Структурите са подобни на тези в английски език. Учете _______, езикът въобще не е труден!