български » английски UK   Осведомяване за пътя


40 [четирийсет]

Осведомяване за пътя

-

+ 40 [forty]

+ Asking for directions

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Извинете! Ex---- m-! +
Можете ли да ми помогнете? Ca- y-- h--- m-? +
Къде има тук добър ресторант? Is t---- a g--- r--------- a----- h---? +
   
Завийте наляво зад ъгъла. Ta-- a l--- a- t-- c-----. +
Вървете след това направо. Th-- g- s------- f-- a w----. +
После продължете сто метра надясно. Th-- g- r---- f-- a h------ m----- / m----- (a-.). +
   
Можете да вземете и автобус. Yo- c-- a--- t--- t-- b--. +
Можете да вземете и трамвай. Yo- c-- a--- t--- t-- t---. +
Можете и да карате след мен. Yo- c-- a--- f----- m- w--- y--- c--. +
   
Как да стигна до футболния стадион? Ho- d- I g-- t- t-- f------- / s----- (a-.) s------? +
Пресечете моста! Cr--- t-- b-----! +
Карайте през тунела! Go t------ t-- t-----! +
   
Карайте до третия светофар. Dr--- u---- y-- r---- t-- t---- t------ l----. +
След това завийте по първата улица надясно. Th-- t--- i--- t-- f---- s----- o- y--- r----. +
После карайте направо през следващото кръстовище. Th-- d---- s------- t------ t-- n--- i-----------. +
   
Извинете, как да стигна до летището? Ex---- m-- h-- d- I g-- t- t-- a------? +
Най-добре вземете метрото. It i- b--- i- y-- t--- t-- u---------- / s----- (a-.). +
Пътувайте просто до последната спирка. Si---- g-- o-- a- t-- l--- s---. +
   

Езикът на животните

Когато искаме да изразим себе си, ние използваме своята реч. Но и животните също имат свой собствен език. И те го използват точно като нас, хората. Така да се каже, те разговарят помежду си, за да обменят информация. По принцип всеки животински вид има определен език. Дори термитите комуникират един с друг. Когато са в опасност, те удрят телата си по земята. Това е техният начин за предупреждение на останалите. Други животински видове свиркат, когато наближат врагове. Пчелите говорят помежду си чрез танци. По този начин те показват на другите пчели къде има нещо за ядене. Китовете издават звуци, които могат да бъдат чути на 5000 километра. Те общуват помежду си чрез специални песни.

Слоновете също си подават различни акустични сигнали. Но хората не могат да ги чуят. Повечето животински езици са много сложни. Те се състоят от комбинации от различни сигнали. Използват се акустични, химически и оптични сигнали. Освен това, животните използват и различни жестове. До този момент, хората са научили само езика на домашните любимци. Те знаят кога кучетата са щастливи. И могат да разпознаят, кога котките искат да бъдат оставени на мира. Въпреки това, кучетата и котките говорят твърде различни езици. Много от техните сигнали са напълно противоположни. Дълго време се считаше, че тези две животни просто не се обичат помежду си. Но те просто погрешно се разбират помежду си. Това поражда проблемите между кучетата и котките. Така че дори и животните се бият заради недоразумения ...
Открийте езика!
Сръбският е майчин език на около 12 милиона души. По-голямата част от тях живеят в Сърбия и в други страни от Югоизточна Европа. Сръбският принадлежи към южнославянските езици. Той е тясно свързан с хърватския и босненския. Граматиката и речниковият състав са много сходни. Затова общуването между сърби, хървати и босненци е безпроблемно. Сръбската азбука има 30 букви.

Всяка буква има еднозначно произношение. При ударението се откриват сравнения с класическите тонални езици. В китайския например с височината на тона на сричките се променя и значението им. Това е подобно и в _______я. Но тук само височината при изговора на ударената сричка е определяща. Друга характеристика на _______я е системата на склонения и спрежения. Това означава, че винаги съществува флексия на съществителните, глаголите, прилагателните и местоименията. Който се интересува от граматични структури, трябва да учи _______!