български » английски UK   В киното


45 [четирийсет и пет]

В киното

-

+ 45 [forty-five]

+ At the cinema

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Ние искаме да отидем на кино. We w--- t- g- t- t-- c-----. +
Днес дават хубав филм. A g--- f--- i- p------ t----. +
Филмът е съвсем нов. Th- f--- i- b---- n--. +
   
Къде е касата? Wh--- i- t-- c--- r-------? +
Има ли още свободни места? Ar- s---- s---- a--------? +
Колко струват билетите? Ho- m--- a-- t-- a-------- t------? +
   
Кога започва представлението? Wh-- d--- t-- s--- b----? +
Колко време продължава филмът? Ho- l--- i- t-- f---? +
Може ли да се запазват билети? Ca- o-- r------ t------? +
   
Бих искал / искала да седя отзад. I w--- t- s-- a- t-- b---. +
Бих искал / искала да седя отпред. I w--- t- s-- a- t-- f----. +
Бих искал / искала да седя в средата. I w--- t- s-- i- t-- m-----. +
   
Филмът беше напрегнат / вълнуващ. Th- f--- w-- e-------. +
Филмът не беше скучен. Th- f--- w-- n-- b-----. +
Но книгата към филма беше по-добра. Bu- t-- b--- o- w---- t-- f--- w-- b---- w-- b-----. +
   
Как беше музиката? Ho- w-- t-- m----? +
Как бяха артистите? Ho- w--- t-- a-----? +
Имаше ли субтитри на английски език? We-- t---- E------ s--------? +
   

Езикът и музиката

Музиката е световен феномен. Всички народи по света правят музика. И музиката е разбираема за всички култури. Едно научно изследване доказа този факт. В него, западна музика била изсвирена на хората от едно изолирано племе. Това африканска племе нямало достъп до модерния свят. Въпреки това, те успели да различат веселите от тъжните песни. Защо това е така, все още не е проучено. Но музиката се явява език без граници. И всички ние някак сме се научили да го тълкуваме правилно. Въпреки това, музиката няма никакво еволюционо предимство. Това, че можем да я разбираме сами по себе си е свързано с нашия език. Защото музиката и езикът вървят ръка за ръка.

Те се обработват по еднакъв начин в мозъка. А също и функционират по подобен начин. И двете съчетават тонове и звуци, в съответствие с конкретни правила. Дори бебетата разбират музиката, това те научават още в утробата. Там те чуват мелодията на майчиния си език. Затова, когато се появят на белия свят могат да разбират музиката. Може да се каже, че музиката наподобява мелодията на езика. Емоциите също се изразяват чрез скоростта както на езика, така и на музиката. Така че, използвайки своите езикови знания, ние разбираме и емоциите в музиката. От друга страна, музикалните хора често учат езици по-лесно. Много музиканти наизустяват езиците като мелодии. По този начин, те могат да запомнят езици по-добре. Нещо интересно е, че приспивните песни от цял свят звучат много сходно. Това доказва колко международен е езикът на музиката. И също е може би най-красивият от всички езици...
Открийте езика!
Телугу е майчин език на около 75 милиона души. Той принадлежи към дравидските езици. Телугу се говори основно в Югоизточна Индия. След хинди и бенгалски това е най-разпространеният език в Индия. В миналото писменият и говоримият _______ са били много различни. Те са били почти два различни езика. По-късно писменият език е бил осъвременен, така че днес той може да се използва навсякъде.

Телугу се разделя на много диалекти, като най-чисти са северните. Произношението не е лесно. То трябва да се упражнява с носител на езика. Телугу има собствена писменост. Тя представлява смесена форма от азбука и сричково писмо. Характерни са многото закръглени форми. Те са типични за южноиндийските писмености. Учете _______, има толкова много неща за откриване!