български » английски UK   В басейна


50 [петдесет]

В басейна

-

+ 50 [fifty]

+ In the swimming pool

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Днес е горещо. It i- h-- t----. +
Да отидем на басейн? Sh--- w- g- t- t-- s------- p---? +
Искаш ли да отидем да плуваме? Do y-- f--- l--- s-------? +
   
Имаш ли хавлия? Do y-- h--- a t----? +
Имаш ли бански гащета? Do y-- h--- s------- t-----? +
Имаш ли бански костюм? Do y-- h--- a b------ s---? +
   
Можеш ли да плуваш? Ca- y-- s---? +
Можеш ли да се гмуркаш? Ca- y-- d---? +
Можеш ли да скачаш във водата? Ca- y-- j--- i- t-- w----? +
   
Къде е душът? Wh--- i- t-- s-----? +
Къде е съблекалнята? Wh--- i- t-- c------- r---? +
Къде са очилата за плуване? Wh--- a-- t-- s------- g------? +
   
Водата дълбока ли е? Is t-- w---- d---? +
Водата чиста ли е? Is t-- w---- c----? +
Водата топла ли е? Is t-- w---- w---? +
   
Студено ми е. I a- f-------. +
Водата е доста студена. Th- w---- i- t-- c---. +
Сега излизам от водата. I a- g------ o-- o- t-- w---- n--. +
   

Непознати езици

Хиляди различни езици съществуват по света. Лингвистите смятат, че те наброяват между 6000 и 7000. Въпреки това, точният им брой е все още неизвестен днес. Това е така, защото все още има много неоткрити езици. Тези езици най-вече се говорят в отдалечени региони. Един пример за такава област е Амазонка. Все още има много хора, които живеят в изолация там. Те нямат контакт с други култури. Въпреки това, всички те имат свой собствен език, разбира се. Все още има неидентифицирани езици и в други части на света. Все още не знаем колко езика има в Централна Африка. Нова Гвинея също не е напълно изследвана от езикова гледна точка. Винаги, когато бъде открит нов език това предизвиква сензация.

Преди около две години учени откриха Коро. Коро се говори в малките села на Северна Индия. Само около 1000 души говорят този език. Той е само говорим. Коро не съществува в писмена форма. Изследователите са озадачени от това как Коро е оцелял толкова дълго. Коро принадлежи към Тибето-Бирманското езиково семейство. Има около 300 от тези езици в цяла Азия. Но Коро не е тясно свързан с нито един от тези езици. Това означава, че той трябва да има своя собствена история. За съжаление, малките езици умират бързо. Понякога един език изчезва в рамките на едно поколение. В резултат на това, изследователите често имат само малко време, за да ги изучават. Но има една малка надежда за Коро. И тя е той да бъде документиран в аудио речник...
Открийте езика!
Унгарският принадлежи към угро-финските езици. Като уралски език той се различава значително от индоевропейските езици. Далечна е връзката между _______я и финския. Прилика се открива само в езиковата структура. Унгарците и финландците не се разбират помежду си. Около 15 милиона души говорят _______. Те живеят предимно в Унгария, Румъния, Словакия, Сърбия и Украйна.

Унгарският език се разделя на девет диалектни групи. Езикът се пише с латински букви. Ударението се поставя върху първата сричка на всяка дума, дължината на думите не е от значение. При произношението е важно също да се разграничават късите и дългите гласни. Унгарската граматиката не е лесна. Тя има много особености. Тази уникалност на езика е важен отличителен белег на ******ската идентичност. Който учи _______, скоро ще разбере защо ******ците толкова обичат своя език!