български » английски UK   Покупки


51 [петдесет и едно]

Покупки

-

+ 51 [fifty-one]

+ Running errands

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Искам да отида в библиотеката. I w--- t- g- t- t-- l------. +
Искам да отида в книжарницата. I w--- t- g- t- t-- b--------. +
Искам да отида до вестникарския павилион. I w--- t- g- t- t-- n-------- s----. +
   
Искам да заема една книга. I w--- t- b----- a b---. +
Искам да купя една книга. I w--- t- b-- a b---. +
Искам да купя един вестник. I w--- t- b-- a n--------. +
   
Искам да отида в библиотеката, за да заема една книга. I w--- t- g- t- t-- l------ t- b----- a b---. +
Искам да отида в книжарницата, за да купя една книга. I w--- t- g- t- t-- b-------- t- b-- a b---. +
Искам да отида до павилиона, за да купя един вестник. I w--- t- g- t- t-- k---- / n-------- s---- t- b-- a n--------. +
   
Искам да отида в оптичния магазин. I w--- t- g- t- t-- o-------. +
Искам да отида в супермаркета. I w--- t- g- t- t-- s----------. +
Искам да отида до хлебарницата. I w--- t- g- t- t-- b-----. +
   
Искам да купя очила. I w--- t- b-- s--- g------. +
Искам да купя плодове и зеленчуци. I w--- t- b-- f---- a-- v---------. +
Искам да купя хлебчета и хляб. I w--- t- b-- r---- a-- b----. +
   
Искам да отида в оптичния магазин, за да купя очила. I w--- t- g- t- t-- o------- t- b-- g------. +
Искам да отида в супермаркета, за да купя плодове и зеленчуци. I w--- t- g- t- t-- s---------- t- b-- f---- a-- v---------. +
Искам да отида до хлебарницата, за да купя хлебчета и хляб. I w--- t- g- t- t-- b---- t- b-- r---- a-- b----. +
   

Малцинствените езици в Европа

Много различни езици се говорят в Европа. Повечето от тях са Индо-европейски езици. В допълнение към големите национални езици има и много по-малки езици. Това са малцинствените езици. Малцинствените езици са различни от официалните езици. Но те не са диалекти. Те не са и езиците на имигрантите. Малцинствените езици са винаги етнически обвързани. Което ще рече, че те са езиците на конкретни етнически групи. Има малцинствени езици в почти всички страни на Европа. Това се равнява на около 40 езика в Европейския съюз. Някои малцинствени езици се говорят само в една държава. Сред тях например е лужишкия език в Германия.

Романи - езикът на ромите, от друга страна, се говори в много европейски страни. Малцинствените езици имат специален статут. Тъй като те се говорят само от сравнително малки групи. Тези групи не могат да си позволят да построят свои собствени училища. Освен това е трудно за тях да публикуват своя литература. В резултат на това много от малцинствените езици са застрашени от изчезване. Европейският съюз иска да защити малцинствените езици. Защото всеки език е важна част от една култура или идентичност. Някои държави не са части от политически общности и съществуват само като малцинства. Различни програми и проекти са предназначени за насърчаване на технитеезици. Полагат се усилия културата на малките етнически групи да бъде също запазена. Въпреки това , някои малцинствени езици скоро ще изчезнат. Сред тях е ливонският език, говорен в Латвийската република. Само 20 души са останали като носители на ливонския език. Това го прави най-малкият език в Европа.
Открийте езика!
Урду принадлежи към семейството на индоирански езици. Говори се в Пакистан и някои индийски щати. Урду е майчин език на около 60 милиона души. В Пакистан той е националния език. В Индия е признат за един от 22-те официални езика на страната. Урду е тясно свързан с хинди. По принцип двата езика са социолекти на хиндустани.

Той е възникнал през 13. век в Северна Индия от различни езици. Днес _______ и хинди се считат за два независими един от друг езика. Но носителите на тези езици лесно могат да общуват помежду си. Това, което ги различава, са знаковите системи. Урду се пише с вариант на персийско-арабската азбука, а хинди - не. Като литературен език _______ е от първостепенно значение. Той много често се използва и в големи филмови продукции. Учете _______, той е ключ към културата на Южна Азия!