български » английски UK   Чувства


56 [петдесет и шест]

Чувства

-

+ 56 [fifty-six]

+ Feelings

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
имам желание / настроение to f--- l--- / w--- to +
Ние имаме желание / настроение. We f--- l---. / W- w--- t-. +
Ние нямаме желание / настроение. We d---- f--- l---. / W- d--- w--- t-. +
   
страхувам се to b- a----d +
Аз се страхувам. I’- a-----. +
Аз не се страхувам. I a- n-- a-----. +
   
имам време to h--- t--e +
Той има време. He h-- t---. +
Той няма време. He h-- n- t---. +
   
скучая to b- b---d +
Тя скучае. Sh- i- b----. +
Тя не скучае. Sh- i- n-- b----. +
   
гладен / гладна съм to b- h----y +
Гладни ли сте? Ar- y-- h-----? +
Не сте ли гладни? Ar---- y-- h-----? +
   
жаден / жадна съм to b- t-----y +
Те са жадни. Th-- a-- t------. +
Те не са жадни. Th-- a-- n-- t------. +
   

Тайни езици

Чрез езиците ние се стремим да изразим това, което мислим и чувстваме. Така че, разбирането е най-важната цел на езика. Но понякога хората не искат да бъдат разбрани от всички. В такива случаи те измислят тайни езици. Тайните езици са очаровали хората в продължение на хиляди години. Юлий Цезар е имал свой таен език, например. Той изпращал кодирани съобщения до всички области на империята си. Враговете му не можели да четат кодираните новини. Тайните езици представляват защитена комуникация. Чрез тайните езици ние се разграничаваме от останалите. Чрез тях показваме, че принадлежим към някаква изключителна група. Има различни причини, поради които използваме тайни езици. Влюбените непрекъснато си пишат кодирани писма.

Определени професионални групи също имат свои собствени езици. По същия начин има езици за фокусници, крадци и бизнесмени. Но тайните езици най-често се използват за политически цели. Тайни езици са използвани в почти всяка война. Военните и разузнавателните служби имат свои експерти по тайни езици. Криптологията е наука за кодирането. Съвременните кодове се базират на сложни математически формули. Но те са много трудни за декодиране. Без кодираните езици животът ни би бил немислим. Криптирани данни се използва навсякъде днес. Кредитни карти и имейли - всичко функционира с кодове. Децата намират тайните езици за особено вълнуващи. Те обичат да обменят тайни съобщения с приятелите си. Тайните езици са дори полезни за развитието на децата... Те насърчават творчеството и езиковия усет!
Открийте езика!
Арабският език е един от най-важните езици в света. Над 300 милиона души в повече от 20 страни говорят _______. Този афро-азиатски език е възникнал преди много хилядолетия. Говорим първо само на Арабския полуостров, по-късно той се е разпространил широко. Говоримият _______ се различава много от книжовния език. Съществуват и много различни _______ диалекти. Хора от различни региони често въобще не могат да се разбират.

Класическият книжовен _______ език днес почти не се говори. Той се среща основно в писмената реч. В последните години интересът към _______я значително нарасна. Много хора намират ******ото писмо за впечатляващо. Пише се отдясно наляво. Който иска да изучава _______, следва да спазва определена последователност. Първо произношението, след това граматиката, после азбуката. Който се придържа към това, със сигурност ще се забавлява, докато учи.