български » английски UK   Частите на тялото


58 [петдесет и осем]

Частите на тялото

-

+ 58 [fifty-eight]

+ Parts of the body

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Аз рисувам човек. I a- d------ a m--. +
Първо главата. Fi--- t-- h---. +
Човекът носи шапка. Th- m-- i- w------ a h--. +
   
Косата му не се вижда. On- c----- s-- t-- h---. +
И ушите му не се виждат. On- c----- s-- t-- e--- e-----. +
Гърбът му също не се вижда. On- c----- s-- h-- b--- e-----. +
   
Рисувам очите и устата. I a- d------ t-- e--- a-- t-- m----. +
Човекът танцува и се смее. Th- m-- i- d------ a-- l-------. +
Човекът има дълъг нос. Th- m-- h-- a l--- n---. +
   
Той носи пръчка в ръцете си. He i- c------- a c--- i- h-- h----. +
Носи и шал около врата си. He i- a--- w------ a s---- a----- h-- n---. +
Зима е и е студено. It i- w----- a-- i- i- c---. +
   
Ръцете му са силни. Th- a--- a-- a-------. +
И краката му са силни. Th- l--- a-- a--- a-------. +
Човекът е от сняг. Th- m-- i- m--- o- s---. +
   
Той не носи панталон и палто. He i- n------ w------ p---- n-- a c---. +
Но не му е студено. Bu- t-- m-- i- n-- f-------. +
Той е снежен човек. He i- a s------. +
   

Езикът на нашите предци

Съвременни езици могат да бъдат анализирани от езиковедите. Различни методи се използват за тази цел. Но как са говорели хората преди хиляди години? Много по- трудно е да се отговори на този въпрос. Въпреки това, учените са прекарали години в изследване на този въпрос. Те искали да изследват как хората са говорили някога. За да извършат това, те се опитали да възстановят древните форми на речта. Американски учени направили вълнуващо откритие. Те анализирали повече от 2000 езика. По-специално, анализирали структурата на изреченията в езиците. Резултатите от тяхното изследване били много интересни. Около половината от езиците имат S-O-V структура на изречението. Тоест, последователността на частите на изреченията в тях е подлог, допълнение и сказуемо.

Повече от 700 езика следват модела S-V-О. И около 160 езика работят по системата V-S-O. Само около 40 езика използват V-O-S модела. 120 езика представляват хибриди. От друга страна, O-V-S и O-S-V са подчертано редки системи. По-голямата част от изследваните езици използват принципа S-O-V. Персийският, японският и турският са някои примери. Повечето живи езици следват модела S-V-O, обаче. Този тип структура на изречението доминира в Индо-европейското езиковосемейство днес. Изследователите смятат, че моделът S-O-V е бил използван по-рано. Всички езици са базирани на тази система . Но по-късно езиците започнали да се разграничават. Все още не знаем как е станало това. Въпреки това, за промяната в структурата на изречението трябва да е имало причина. Тъй като в еволюцията, само това, което има предимства надделява...
Открийте езика!
Босненският е южнославянски език. Говори се главно в Босна и Херцеговина. Използват го и групи от хора в Сърбия, Хърватия, Македония и Черна гора. За около 2,5 милиона души _______ят е майчин език. Той е много близък до хърватския и сръбския. Речниковият състав, правописът и граматиката почти не се различават. Който говори _______, може да разбира много добре сръбски и хърватски.

Затова често се дискутира за статуса на _______я език. Някои езиковеди изразяват съмнение, че _______ят е отделен език. Те твърдят, че той е само национална разновидност на сърбохърватския език. Интересни са чуждите влияния върху _______я. В миналото областта дълго време е принадлежала ту към Ориента, ту към Запада. Ето защо в речниковия състав се срещат много арабски, турски и персийски думи. Това всъщност е рядкост в славянските езици. Но пък прави _______я толкова уникален.