български » английски UK   Задаване на въпроси 1


62 [шейсет и две]

Задаване на въпроси 1

-

+ 62 [sixty-two]

+ Asking questions 1

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
уча to l---n +
Учениците учат ли много? Do t-- s------- l---- a l--? +
Не, те учат малко. No- t--- l---- a l-----. +
   
питам to a-k +
Често ли питате учителя? Do y-- o---- a-- t-- t------ q--------? +
Не, аз не го питам често. No- I d---- a-- h-- q-------- o----. +
   
отговарям to r---y +
Отговорете, моля. Pl---- r----. +
Аз отговарям. I r----. +
   
работя to w--k +
Той работи ли сега? Is h- w------ r---- n--? +
Да, той работи сега. Ye-- h- i- w------ r---- n--. +
   
идвам to c--e +
Идвате ли? Ar- y-- c-----? +
Да, веднага идваме. Ye-- w- a-- c----- s---. +
   
живея to l--e +
В Берлин ли живеете? Do y-- l--- i- B-----? +
Да, аз живея в Берлин. Ye-- I l--- i- B-----. +
   

Който иска да говори трябва да пише!

Изучаването на чужди езици не винаги е лесно. Обучаващите се често намират говоренето особено трудно в началото. Много от тях нямат смелостта да произнесат изреченията на новия език. Те твърде много се страхуват да не допуснат грешки. При такъв тип хора, писането може да бъде решение на проблема. Защото, който иска да се научи да говори добре трябва да пише колкото можеповече! Писането ни помага да се адаптираме към новия език. Има много причини за това. Писането е различно от говоренето. То е много по-сложен процес. Когато пишем, ни е нужно повече време, за да преценим кои думи да използваме. По този начин нашият мозък работи с новия език по-интензивно. Ние също така сме много по-спокойни, когато пишем.

Никой не очаква нашия отговор. Така че ние бавно губим страха от езика. Освен това, писането насърчава творчеството. Ние се чувстваме по-свободни и си играем повече с новия език. Писането също ни дава повече време, отколкото говоренето. И подпомага запаметяването! Но най-голямото предимство на писането е безличната форма. Което означава, че ние можем внимателно да изследваме резултата от нашия подбор на думи. Виждаме всичко ясно пред себе си. По този начин в самия процес можем да определим грешките си и да се поучимот тях. Какво пишете на новия език теоретично не е важно. Това, което е важно е редовното формулиране на писмени изречения. Ако искате да се упражнявате, бихте могли да потърсите приятел за кореспонденция в чужбина. А след това да се срещнете лично някой път. И ще се уверите: сега говоренето ще е много по-лесно!
Открийте езика!
Немският е майчин език на повече от 90 милиона души. Те живеят основно в Германия, Австрия и Швейцария. В Белгия, Лихтенщайн, Северна Италия и Люксембург също се говори _______ език. Към ******оговорящите спадат още 80 милиона, които разбират _______. Немският език всъщност е един от най-изучаваните чужди езици. Както английски и холандски, той принадлежи към западногерманските езици. Но в продължение на много векове други езици за оказали своето влияние върху него.

Причина за това е, че езиковата област е разположена в средата на Европа. В днешно време в _______я речников състав се интегрират преди всичко английски думи. Друга характерна черта на _______я език е наличието на много диалекти. Те обаче все повече губят значение. Най-вече чрез медиите се налага стандартният език. Затова много училища искат отново да преподават диалекти. Немската граматика не е много лесна, но усилията си заслужават! Защото _______ят език е един от десетте най-важни езици в света ...