български » английски UK   Задаване на въпроси 2


63 [шейсет и три]

Задаване на въпроси 2

-

+ 63 [sixty-three]

+ Asking questions 2

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Аз имам хоби. I h--- a h----. +
Аз играя тенис. I p--- t-----. +
Къде има игрище за тенис? Wh--- i- t-- t----- c----? +
   
Ти имаш ли хоби? Do y-- h--- a h----? +
Аз играя футбол. I p--- f------- / s----- (a-.). +
Къде има футболно игрище? Wh--- i- t-- f------- / s----- (a-.) f----? +
   
Ръката ме боли. My a-- h----. +
Ходилото и китката също ме болят. My f--- a-- h--- a--- h---. +
Къде има лекар? Is t---- a d-----? +
   
Аз имам кола. I h--- a c-- / a- a---------. +
Имам и мотор. I a--- h--- a m---------. +
Къде има паркинг? Wh--- c---- I p---? +
   
Аз имам пуловер. I h--- a s------. +
Имам също яке и дънки. I a--- h--- a j----- a-- a p--- o- j----. +
Къде има пералня? Wh--- i- t-- w------ m------? +
   
Аз имам чиния. I h--- a p----. +
Имам нож, вилица и лъжица. I h--- a k----- a f--- a-- a s----. +
Къде има сол и черен пипер? Wh--- i- t-- s--- a-- p-----? +
   

Телата реагират на речта

Речта се обработва в нашия мозък. Нашият мозък е активен, когато слушаме или четем. Това може да бъде измерено с помощта на различни методи. Но не само нашият мозък реагира на езиковите стимули. Последните проучвания показват, че речта също активира нашето тяло. Нашето тяло работи, когато чуе или прочете определени думи. Преди всичко думи, които описват физически реакции. Думата "усмивка" е добър пример за това. Когато прочетем тази дума, ние задвижваме своите "мускули за усмивка". Отрицателните думи също имат измерим ефект. Един пример за това е думата "болка". Нашето тяло проявява ясна реакция на болка, когато прочетем тази дума. Може да се каже тогава, че ние имитираме това, което прочетем или чуем.

Колкото по-ярка е речта, толкова повече реагираме на нея. В резултат на това, едно точно описание може да предизвика силна реакция. Активността на тялото била измерена в един експеримент. На участниците в теста били показани различни думи. Имало положителни и отрицателни думи. По време на експеримента израженията на лицата на участниците се променяли. Движенията на устата и челото варирали. Това доказва, че словото има силен ефект върху нас. Думите са повече от просто средство за комуникация. Нашият мозък превежда речта в език на тялото. Как точно става това, все още не е проучено. Възможно е резултатите от проучването да окажат последствия. Лекарите обсъждат как най-добре да лекуват пациентите. Тъй като много болни хора трябва да преминат през дълги цикли на терапия. И в този процес има много говорене...
Открийте езика!
Американският _______ принадлежи към западногерманските езици. Подобно на канадския _______ той е северноамерикански _______ диалект. Той е майчин език на около 300 милиона души. С това е най-широко разпространената разновидност на _______я език. Той е много подобен на британския _______. Хората, говорещи двете разновидности, безпроблемно могат да общуват помежду си. Само ако двете страни говорят силни диалекти, комуникацията става по-трудна.

Все пак съществуват някои съществени различия между двете разновидности. Те са свързани преди всичко с произношението, речниковия състав и правописа. В някои случаи има отклонения също в граматиката и пунктуацията. В сравнение с британския _______ значението на американския _______ нараства. Това се дължи главно на голямото влияние на северноамериканската кино- и музикална индустрия. Тя изнася своя език в продължение на десетилетия в цял свят. Дори Индия и Пакистан, някога британски колонии, приемат днес американизми ... Научете американски _______, той е най-влиятелният език в света!