български » английски UK   Отрицание 2


65 [шейсет и пет]

Отрицание 2

-

+ 65 [sixty-five]

+ Negation 2

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Скъп ли е пръстенът? Is t-- r--- e--------? +
Не, той струва само сто евро. No- i- c---- o--- o-- h------ E----. +
Но аз има само петдесет. Bu- I h--- o--- f----. +
   
Готов / готова ли си вече? Ar- y-- f-------? +
Не, още не. No- n-- y--. +
Но ей сега съм готов / готова. Bu- I--- b- f------- s---. +
   
Искаш ли още супа? Do y-- w--- s--- m--- s---? +
Не, не искам повече. No- I d---- w--- a------. +
Но искам още един сладолед. Bu- a------ i-- c----. +
   
Отдавна ли живееш тук? Ha-- y-- l---- h--- l---? +
Не, едва от един месец. No- o--- f-- a m----. +
Но вече познавам много хора. Bu- I a------ k--- a l-- o- p-----. +
   
Ще пътуваш ли утре за вкъщи? Ar- y-- d------ h--- t-------? +
Не, чак в края на седмицата. No- o--- o- t-- w------. +
Но още в неделя ще се върна. Bu- I w--- b- b--- o- S-----. +
   
Дъщеря ти голяма ли е вече? Is y--- d------- a- a----? +
Не, тя е едва на седемнайсет. No- s-- i- o--- s--------. +
Но вече има приятел. Bu- s-- a------ h-- a b--------. +
   

Какво ни казват думите

По света има милиони книги. Не е известно колко от тях са написани до момента. Много знания са съхранени в тези книги. Ако някой можеше да ги прочете всички, щеше да знае много за живота. Защото книгите ни показват как нашият свят се променя. Всяка епоха има своите собствени книги. Като ги четем, разбираме кое е важно за хората. За съжаление, никой не може да прочете всички книги. Но съвременните технологии могат да ни помогнат да анализираме книгите. Чрез използването на цифровизация, книгите могат да се съхраняват като данни. След това, съдържанието им може да бъде анализирано. По този начин езиковедите виждат как нашият език се е променил. Още по-интересно е, обаче, да се преброи честотата на думите.

По този начин може да се определи значението на някои неща. Учените изследвали повече от 5 милиона книги. Това били книги от последните пет века. Били анализирани общо 500 милиарда думи. Честотата на думите показва как са живели хората и тогава, и сега. Идеите и тенденциите са отразени в езика. Думата мъже е загубила част от смисъла си, например. Тя се използва по-рядко днес, отколкото някога. Честотата на думата жени, от друга страна, се е увеличила значително. Човек също може да види какво сме обичали да ядем като разгледа думите. Думата "сладолед" е била много важна през петдесетте години. След това, думите "пица" и "паста" станали популярни. Терминът "суши" е била доминиращ през последните няколко години. Но има една добра новина за всички любители на езиците... Нашият език придобива повече думи всяка година!
Открийте езика!
Есперанто принадлежи към универсалните езици. Универсалните езици са разработени и развити целенасочено, те следват план. В тях се смесват елементи от различни езици. Така максимално много хора могат да изучават универсални езици. Есперанто е представен за пръв път през 1887 във Варшава. Негов създател е лекарят Людвик Л. Заменхоф L. (псевдоним: д-р Есперанто, Надяващ се). Той открива основната причина за вражди в затрудненията при общуването.

Ето защо е искал да създаде неутрален език, свързващ народите. Днес _______ е най-популярният универсален език в света. С него се свързват и много цели, като толерантност и човешки права. Есперанто е силно повлиян от индоевропейските езици. По-голямата част от речниковия състав например е с романски произход. Хора в повече от 120 страни изучават езика. Те се срещат редовно в дружества и на международни конференции. Научете _______ и открийте нови приятели!