български » английски UK   Притежателни местоимения 1


66 [шейсет и шест]

Притежателни местоимения 1

-

+ 66 [sixty-six]

+ Possessive pronouns 1

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
аз – мой / свой / си I – my +
Не мога да намеря моя ключ / своя ключ / ключа си. I c---- f--- m- k--. +
Не мога да намеря моя билет / своя билет / билета си. I c---- f--- m- t-----. +
   
ти – твой / свой / си yo- – y--r +
Намери ли твоя ключ / своя ключ / ключа си? Ha-- y-- f---- y--- k--? +
Намери ли твоя билет / своя билет / билета си? Ha-- y-- f---- y--- t-----? +
   
той – негов / му he – h-s +
Знаеш ли къде е неговият ключ / ключът му? Do y-- k--- w---- h-- k-- i-? +
Знаеш ли къде е неговият билет / билетът му? Do y-- k--- w---- h-- t----- i-? +
   
тя – неин / й sh- – h-r +
Нейните пари / парите й ги няма. He- m---- i- g---. +
Нейната кредитна карта / кредитната й карта също я няма. An- h-- c----- c--- i- a--- g---. +
   
ние – наш / ни we – o-r +
Нашият дядо / дядо ни е болен. Ou- g---------- i- i--. +
Нашата баба / баба ни е здрава. Ou- g---------- i- h------. +
   
вие – ваш / ви yo- – y--r +
Деца, къде е вашият баща / баща ви? Ch------- w---- i- y--- f-----? +
Деца, къде е вашата майка / майка ви? Ch------- w---- i- y--- m-----? +
   

Креативният език

Днес креативността е важна черта. Всеки иска да бъде креативен. Защото креативните хора се смятат за интелигентни. Но и нашият език също трябва да бъде креативен. Някога хората се опитвали да говорят възможно най-правилно. Докато днес човек трябва да говори възможно най-творчески. Рекламата и новите медии са примери за това. Те показват как може да се играе с езика. През последните 50 години значението на креативността се е увеличило значително. Дори научните изследвания се интересуват от това явление. Психолози, педагози и философи изследват творческите процеси. Креативността се дефинира като способността да се създаде нещо ново. Така че един креативен говорител произвежда нови езикови форми.

Те могат да бъдат думи или граматически структури. Чрез изучаването на творческия език, лингвистите могат да определят каксе изменя езика. Но не всеки разбира новите езикови елементи. За да се разбере креативния език е нужно знание. Човек трябва да знае как функционира езика. И също трябва да е запознат със света, в който живее говорещият. Само тогава ще може да разбере какво иска да каже той. Тийнейджърският жаргон е пример за това. Децата и младите хора винаги измислят нови термини. Възрастните често не разбират тези думи. В наши дни вече се публикуват речници, които обясняват тийнейджърския жаргон. Но обикновено само след едно поколение те са вече остарели! Въпреки това, креативният език може да се научи. Обучаващите предлагат различни курсове по него. Но най-важното правило е винаги: активирате вътрешния си глас!
Открийте езика!
Естонският принадлежи към угро-финските езици. Той е сроден с финландския и унгарския. Въпреки това трудно се откриват паралели с унгарския. Мнозина смятат, че _______ят език е подобен на латвийския или литовския. Това е напълно погрешно. Тези два езика принадлежат към съвсем друг езиково семейство. В _______я няма граматични родове.

Не се прави разлика между женски и мъжки род. Затова пък съществуват 14 различни падежа. Правописът в _______я не е труден. Той зависи от произношението. Произношението обаче трябва да се упражнява с носител на езика. Който иска да научи _______, трябва да се въоръжи с дисциплина и търпение. Естонците не обръщат внимание на малките грешки на чужденците ... Те се радват на всеки, който се интересува от техния език!