български » английски UK   желая, бих желал, искам, бих искал нещо


70 [седемдесет]

желая, бих желал, искам, бих искал нещо

-

+ 70 [seventy]

+ to like something

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Искате ли да пушите? Wo--- y-- l--- t- s----? +
Искате ли да танцувате? Wo--- y-- l--- t- d----? +
Искате ли да се разходите? Wo--- y-- l--- t- g- f-- a w---? +
   
Искам да пуша. I w---- l--- t- s----. +
Искате ли цигара? Wo--- y-- l--- a c--------? +
Той иска огънче. He w---- a l----. +
   
Искам да пия нещо. I w--- t- d---- s--------. +
Искам да ям нещо. I w--- t- e-- s--------. +
Искам да си отдъхна малко. I w--- t- r---- a l-----. +
   
Бих искал / искала да Ви попитам нещо. I w--- t- a-- y-- s--------. +
Бих искал / искала да Ви помоля за нещо. I w--- t- a-- y-- f-- s--------. +
Бих искал / искала да Ви поканя на нещо. I w--- t- t---- y-- t- s--------. +
   
Какво обичате / желаете, моля? Wh-- w---- y-- l---? +
Желаете ли кафе? Wo--- y-- l--- a c-----? +
Или предпочитате чай? Or d- y-- p----- a t--? +
   
Ние искаме да се приберем вкъщи. We w--- t- d---- h---. +
Желаете ли такси? Do y-- w--- a t---? +
Те искат да се обадят по телефона. Th-- w--- t- m--- a c---. +
   

Два езика = два речеви центъра!

На нашия мозък не му прави впечатление, когато учим нов език. Това е така, защото той има различни зони за съхранение на различните езици. Не всички езици, които учим се съхраняват на едно място. Езиците, които научаваме като възрастни имат своя собствена складова площ. Това означава, че мозъкът обработва новите правила на друго място. Те не се съхраняват заедно с родния език. Хората, които растат двуезични, от друга страна, използват само един участък на мозъка. Множество проучвания са стигнали до това заключение. Невролози са изследвали различни участници в експерименти. Тези участници говорели два езика свободно. Една част от тестовата група, обаче ,била израснала с двата езика. Другата част, напротив, била научила втория език по-късно в живота. Изследователите могли да измерват мозъчната им дейност по време на езикови тестове.

По този начин те можели да видят кои области на мозъка функционират по време на експеримента. И установили, че "късно" научилите езика имат два речеви центъра! Изследователите вече отдавна подозирали, че това е така. Хората с мозъчни увреждания показват различни признаци. Така че, увреждането на мозъка също може да доведе до проблеми с говора. Засегнатите често не могат да произнасят или разбират думи. Но двуезични жертви на катастрофи понякога показват необичайни симптоми. Техните речеви проблеми не винаги се отразяват и на двата езика. Ако само една част от мозъка е пострадала, другата все още може да функционира. Тогава пациентите говорят единия език по-добре от другия. Двата различни езика също отново се пре-научават с различна скорост. Това доказва, че двата езика не се съхраняват на едно и също място. Тъй като не са научени по едно и също време, те образуват два центъра. Все още не е известно как мозъкът ни управлява множеството езици. Но новите открития могат да доведат до нови учебни стратегии.
Открийте езика!
Гръцкият принадлежи към индоевропейските езици. Но в действителност не е тясно свързан с нито един друг език в света. Съвременният _______ език не бива да се бърка със старо_______я. Езикът на ******ата античност днес все още се преподава в много училища и университети. Някога е бил езикът на философията и науката. Дори пътуващите в античността са използвали старо_______ като език за общуване. Ново_______ят език днес е майчин език на около 13 милиона души.

Той се е развил от старо_______я. Трудно е да се каже кога е възникнал съвременният _______. Сигурно е обаче, че има по-проста структура от древно_______я. Въпреки това в ново_______я са се запазили многобройни архаични форми. Той е много хомогенен език без силни диалекти. Гърците използват ******ата азбука, която датира от почти 2500 години. Интересно е, че _______ят е един от езиците, които имат най-голям речников състав. Който обича да учи думи, трябва да започне с _______ ...