български » английски UK   искам, желая нещо


71 [седемдесет и едно]

искам, желая нещо

-

+ 71 [seventy-one]

+ to want something

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Какво искате? Wh-- d- y-- w--- t- d-? +
Искате ли да играете футбол? Do y-- w--- t- p--- f------- / s----- (a-.)? +
Искате ли да посетите приятелите си? Do y-- w--- t- v---- f------? +
   
Искам to w--t +
Не искам да закъснявам. I d---- w--- t- a----- l---. +
Не искам да ходя там. I d---- w--- t- g- t----. +
   
Искам да си отида у дома. I w--- t- g- h---. +
Искам да остана у дома. I w--- t- s--- a- h---. +
Искам да съм сам / сама. I w--- t- b- a----. +
   
Искаш ли да останеш тук? Do y-- w--- t- s--- h---? +
Искаш ли да се храниш тук? Do y-- w--- t- e-- h---? +
Искаш ли да спиш тук? Do y-- w--- t- s---- h---? +
   
Утре ли искате да заминете? Do y-- w--- t- l---- t-------? +
До утре ли желаете да останете? Do y-- w--- t- s--- t--- t-------? +
Утре ли желаете да платите сметката? Do y-- w--- t- p-- t-- b--- o--- t-------? +
   
На дискотека ли искате да отидете? Do y-- w--- t- g- t- t-- d----? +
На кино ли искате да отидете? Do y-- w--- t- g- t- t-- c-----? +
В кафенето ли искате да отидете? Do y-- w--- t- g- t- a c---? +
   

Индонезия, земята на многото езици

Република Индонезия е една от най-големите държави на Земята. Около 240 милиона души живеят в островната държава. Тези хора принадлежат към различни етнически групи. Приблизително е изчислено, че в Индонезия има почти 500 етнически групи. Тези групи имат множество различни културни традиции. И също говорят множество различни езици! Около 250 езика се говорят в Индонезия. Отгоре на това има и много диалекти. Езиците на Индонезия обикновено се класифицират спрямо съответните етнически групи. Например, има явански или балийски език. Това множество от езици естествено води до проблеми. Те пречат на ефективната икономика и администрация. Ето защо, в Индонезия е въведен национален език.

След обявяването на независимост през 1945 г., Bahasa Indonesia се превръща в официален език. Той се преподава заедно с майчиния език във всички училища. Въпреки това, не всички жители на Индонезия говорят този език. Само около 70% от индонезийците владеят добре Bahasa Indonesia. Bahasa Indonesia е роден език на "само" 20 милиона души. По този начин, множеството регионални езици все още са от голямо значение. Индонезийският е особено интересен за любителите на езиците. Защото изучаването му има много предимства. Езикът се счита за относително лесен. Правилата на граматиката могат да се научат бързо. Произношението се придържа към правописа. Изписването също не е трудно. Много индонезийски думи идват от други езици. И още: Индонезийският скоро ще бъде един от най-важните езици... Има достатъчно причини да започнем да го учим, нали?
Открийте езика!
Иврит принадлежи към семейството на афро-азиатски езици. Той е по-тясно свързан с арабския и арамейския. За 5 милиона души _______ е майчин език. Съвременният _______ е изкуствено създаден език ... В основата му е изчезналият вече староеврейски език. Речниковият състав и граматиката частично също са приети от други езици. Така староеврейският съзнателно е бил трансформиран в съвременен стандартен език.

Тази целенасочена смяна на езика е уникална в света. Знаковата система на _______ се състои от символи за съгласните. Това ще рече, че гласни по принцип не се пишат. За тях не съществуват отделни букви. Иврит се чете отдясно наляво. Знаците на _______ имат 3000-годишна традиция. Които иска да учи _______, ще се запознае в същото време и с част от културната история. Опитайте!