български » английски UK   аргументирам нещо 3


77 [седемдесет и седем]

аргументирам нещо 3

-

77 [seventy-seven]

giving reasons 3

77 [седемдесет и седем]

аргументирам нещо 3

-

77 [seventy-seven]

giving reasons 3

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Защо не ядете тортата? Wh- a----- y-- e----- t-- c---?
Трябва да отслабна. I m--- l--- w-----.
Аз няма да я ям, защото трябва да отслабна. I’- n-- e----- i- b------ I m--- l--- w-----.
   
Защо не пиете бирата? Wh- a----- y-- d------- t-- b---?
Трябва да шофирам. I h--- t- d----.
Аз няма да я пия, защото трябва да шофирам. I’- n-- d------- i- b------ I h--- t- d----.
   
Защо не пиеш кафето? Wh- a----- y-- d------- t-- c-----?
То е студено. It i- c---.
Аз няма да го пия, защото е студено. I’- n-- d------- i- b------ i- i- c---.
   
Защо не пиеш чая? Wh- a----- y-- d------- t-- t--?
Нямам захар. I h--- n- s----.
Аз няма да го пия, защото нямам захар. I’- n-- d------- i- b------ I d---- h--- a-- s----.
   
Защо не ядете супата? Wh- a----- y-- e----- t-- s---?
Не съм я поръчвал / поръчвала. I d----- o---- i-.
Аз няма да я ям, защото не съм я поръчвал / поръчвала. I’- n-- e----- i- b------ I d----- o---- i-.
   
Защо не ядете месото? Wh- d---- y-- e-- t-- m---?
Вегетарианец съм. I a- a v---------.
Аз няма да го ям, защото съм вегетарианец. I’- n-- e----- i- b------ I a- a v---------.
   
Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/c/2/50languages.com/httpd.www/common/languages.php on line 32

Жестовете помагат при изучаването на лексиката

Когато учим лексика, мозъкът ни има много работа за вършене. Той трябва да съхрани всяка нова дума. Но Вие можете да подпомогнете мозъка си в този процес. Това се постига чрез жестове. Жестовете помагат на нашата памет. Тя може да запомня думи по-добре, ако обработва и жестове в същото време. Едно проучване ясно е доказало това. Изследователите накарали участниците в експеримента да учат нови думи. Тези думи всъщност не съществували. Те били част от един изкуствен език. При изучаването на някои думи участниците в експеримента си помагали с жестове. Така да се каже, те не просто ги слушали или четяли. Чрез използването на жестове, те също имитирали и смисъла на думите.

Докато учели, била измерена мозъчната им дейност. Изследователите направили интересно откритие в този процес. Когато думите се учат с жестове, повече области от мозъка са активни. В допълнение към центъра на речта, сензомоторните области също показват активност. Тази допълнителна мозъчна активност влияе на нашата памет. При обучението с жестове се формират сложни мрежи. Тези мрежи записват новите думи на няколко места в мозъка. По този начин новият речников запас може да бъде обработван по-ефективно. Когато искаме да използваме определени думи, мозъкът ни ги открива по-бързо. Те също се съхраняват по-добре. Важно е, обаче, жестът да е свързан с думата. Нашият мозък разпознава кога дадена дума и жест не си пасват. Новите открития могат да доведат до нови методи на преподаване. Хората, които знаят малко за езиците често учат бавно. Може би те ще учат по-лесно, ако имитират думите физически...
Открийте езика!
Каталонският принадлежи към семейството на романските езици. Той е тясно свързан с испанския, френския и италианския. Говори се в Андора, в испанската област Каталония и на Балеарските острови. Дори и в някои части на Арагон и Валенсия се говори _______. Общо около 12 милиона души говорят или разбират _______. Езикът е възникнал между 8. и 10. век в района на Пиренеите. Вследствие завладяването на територии той се е разпространил на юг и на изток.

Важно е да се знае, че _______ят език не е диалект на испанския. Той се е развил от простонародния латински и се счита за отделен език. Испанците или латиноамериканците също не го разбират напълно. Много структури в _______я наподобяват тези на други романски езици. Но съществуват и някои особености, които не се срещат в други езици. Говорещите _______ са много горди с езика си. От няколко десетилетия и политиците стимулират активно развитието на _______я. Учете _______, езикът има бъдеще!