български » английски UK   Часът


8 [осем]

Часът

-

+ 8 [eight]

+ The time

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Извинете! Ex---- m-! +
Колко е часът, моля? Wh-- t--- i- i-- p-----? +
Много благодаря. Th--- y-- v--- m---. +
   
Часът е един. It i- o-- o------. +
Часът е два. It i- t-- o------. +
Часът е три. It i- t---- o------. +
   
Часът е четири. It i- f--- o------. +
Часът е пет. It i- f--- o------. +
Часът е шест. It i- s-- o------. +
   
Часът е седем. It i- s---- o------. +
Часът е осем. It i- e---- o------. +
Часът е девет. It i- n--- o------. +
   
Часът е десет. It i- t-- o------. +
Часът е единайсет. It i- e----- o------. +
Часът е дванайсет. It i- t----- o------. +
   
Една минута има шейсет секунди. A m----- h-- s---- s------. +
Един час има шейсет минути. An h--- h-- s---- m------. +
Денонощието има двайсет и четири часа. A d-- h-- t---------- h----. +
   

Езикови семейства

На Земята живеят около 7 милиарда души. И те говорят на около 7 000 различни езици. Както и хората, езиците също могат да бъдат роднини. Т.е. да произлизат от общи корени. Съществуват също и езици, които са напълно изолирани. Те не са генетично свързани с никой друг език. В Европа, например, езикът на Баските се счита за изолиран. Но повечето езици имат "родители", "деца" или "братя и сестри". Те спадат към конкретно езиково семейство. Близостите в езиците могат да бъдат открити чрез съпоставки. Днес езиковедите са успели да преброят около 300 генетични единици. От тях, 180 семейства се състоят от повече от един език. Останалите представляват около 120 изолирани езика.

Най-голямото езиково семейство е Индо-Европейското. То се състои от около 280 езика. В това число Романските, Германските и Славянските езици. На всички континенти има над 3 милиарда души, които говорят на Индоевропейски езици. Китайско-Тибетското езиково семейство е доминиращо в Азия. То включва над 1.3 милиарда души, които говорят на него. Основният език от Китайско-Тибетското езиково семейство е китайският. Третото най-голямо езиково семейство е в Африка. То е наречено по името на района, в който се употребява: Нигер-Конгоанско. "Само" 350 милиона души говорят на езиците от това семейство. Суахили е основният език в това семейство. В повечето случаи: колкото по-близко е роднинството между езиците, толкова по-добре се разбират техните носители. Хората, които говорят на родствени езици се разбират добре помежду си. Те могат да научат другия език сравнително бързо. Така че, учете езици - семейните събирания са винаги приятни!
Открийте езика!
Немският е майчин език на повече от 90 милиона души. Те живеят основно в Германия, Австрия и Швейцария. В Белгия, Лихтенщайн, Северна Италия и Люксембург също се говори _______ език. Към ******оговорящите спадат още 80 милиона, които разбират _______. Немският език всъщност е един от най-изучаваните чужди езици. Както английски и холандски, той принадлежи към западногерманските езици. Но в продължение на много векове други езици за оказали своето влияние върху него.

Причина за това е, че езиковата област е разположена в средата на Европа. В днешно време в _______я речников състав се интегрират преди всичко английски думи. Друга характерна черта на _______я език е наличието на много диалекти. Те обаче все повече губят значение. Най-вече чрез медиите се налага стандартният език. Затова много училища искат отново да преподават диалекти. Немската граматика не е много лесна, но усилията си заслужават! Защото _______ят език е един от десетте най-важни езици в света ...