български » английски UK   Въпроси – Минало време 1


85 [осемдесет и пет]

Въпроси – Минало време 1

-

+ 85 [eighty-five]

+ Questions – Past tense 1

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Колко пихте? Ho- m--- d-- y-- d----? +
Колко работихте? Ho- m--- d-- y-- w---? +
Колко писахте? Ho- m--- d-- y-- w----? +
   
Как спахте? Ho- d-- y-- s----? +
Как взехте изпита? Ho- d-- y-- p--- t-- e---? +
Как намерихте пътя? Ho- d-- y-- f--- t-- w--? +
   
С кого говорихте? Wh- d-- y-- s---- t-? +
С кого се уговорихте? Wi-- w--- d-- y-- m--- a- a----------? +
С кого празнувахте рождения ден? Wi-- w--- d-- y-- c-------- y--- b-------? +
   
Къде бяхте? Wh--- w--- y--? +
Къде живяхте? Wh--- d-- y-- l---? +
Къде работихте? Wh--- d-- y-- w---? +
   
Какво препоръчахте? Wh-- d-- y-- s------? +
Къде се хранихте? Wh-- d-- y-- e--? +
Какво научихте? Wh-- d-- y-- c--- t- k---? +
   
Колко бързо шофирахте? Ho- f--- d-- y-- d----? +
Колко време летяхте? Ho- l--- d-- y-- f--? +
Колко високо скочихте? Ho- h--- d-- y-- j---? +
   

Африканските езици

В Африка се говорят множество различни езици. Никой друг континент няма толкова много различни езици. Разнообразието от африкански езици е впечатляващо. Смята се, че има около 2000 африкански езика. Въпреки това, всички тези езици не са еднакви! Точно обратното - те често са напълно различни! Езиците на Африка принадлежат към четири различни езикови семейства. Някои африкански езици имат уникални характеристики. Например, има звуци, които чужденците не могат да имитират. Сухопътните граници не винаги са езикови граници в Африка. В някои региони, има множество различни езици. В Танзания, например, езиците от всички четири семейства се говорят. Африкаанс е изключение сред африканските езици.

Този език се е появил през колониалния период. По това време хората от различни континенти се срещнали помежду си. Те дошли от Африка, Европа и Азия. От тези контактни ситуации възникнал нов език. Африкаанс проявява влияния от много езици. Той е най-тясно свързан с холандския, обаче. Днес Африкаанс се говори предимно в Южна Африка и Намибия. Най-необичайният африкански език е езикът на барабана. Теоретично всяко съобщение може да бъде изпратено с барабани. Езиците, които се предават чрез барабани са тонални езици. Значението на думите или сричките зависи от височината на тоновете. Това означава, че тоновете трябва да се имитират от барабаните. Езикът на барабана дори се разбира от децата в Африка. И е много ефективен ... Езикът на барабана може да се чуе на разстояние до 12 км!
Открийте езика!
Норвежкият е северногермански език. Той е майчин език на около 5 милиона души. Особеност на _______я са двете стандартни разновидности: Bokmål и Nynorsk (книжовен и съвременен). Това означава, че съществуват два признати _______ езика. И двата се използват равностойно в администрацията, в училищата и в медиите. Поради необятността на страната дълго време не е могъл да се наложи стандартен език.

Така диалектите са се запазили и развивали самостоятелно. Но всеки ******ец разбира всички местни диалекти и двата официални езика. За произношението на _______я няма твърди правила. Причината е, че двете разновидности се проявяват основно в писмената реч. Говори се предимно на местен диалект. Норвежкият е подобен на датския и шведския. Говорещите тези езици се разбират помежду си без големи проблеми. Норвежкият е много интересен език ... Можете да изберете кой _______ искате да учите!