български » английски UK   Минало време на модалните глаголи 2


88 [осемдесет и осем]

Минало време на модалните глаголи 2

-

+ 88 [eighty-eight]

+ Past tense of modal verbs 2

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Моят син не искаше да си играе с куклата. My s-- d-- n-- w--- t- p--- w--- t-- d---. +
Моята дъщеря не искаше да играе футбол. My d------- d-- n-- w--- t- p--- f------- / s----- (a-.). +
Моята жена не искаше да играе с мен на шах. My w--- d-- n-- w--- t- p--- c---- w--- m-. +
   
Моите деца не искаха да се разхождат. My c------- d-- n-- w--- t- g- f-- a w---. +
Те не искаха да разтребят стаята. Th-- d-- n-- w--- t- t--- t-- r---. +
Те не искаха да си лягат. Th-- d-- n-- w--- t- g- t- b--. +
   
Той не биваше да яде сладолед. He w-- n-- a------ t- e-- i-- c----. +
Той не биваше да яде шоколад. He w-- n-- a------ t- e-- c--------. +
Той не биваше да яде бонбони. He w-- n-- a------ t- e-- s-----. +
   
Можех да си пожелая нещо. I w-- a------ t- m--- a w---. +
Можех да си купя рокля. I w-- a------ t- b-- m----- a d----. +
Можех да си взема бонбон. I w-- a------ t- t--- a c--------. +
   
Можеше ли да пушиш в самолета? We-- y-- a------ t- s---- i- t-- a-------? +
Можеше ли да пиеш бира в болницата? We-- y-- a------ t- d---- b--- i- t-- h-------? +
Можеше ли да вземеш кучето в хотела? We-- y-- a------ t- t--- t-- d-- i--- t-- h----? +
   
През ваканцията децата можеха да остават дълго навън. Du---- t-- h------- t-- c------- w--- a------ t- r----- o------ l---. +
Те можеха дълго да играят на двора. Th-- w--- a------ t- p--- i- t-- y--- f-- a l--- t---. +
Те можеха дълго да не се прибират. Th-- w--- a------ t- s--- u- l---. +
   

Съвети срещу забравата

Учението не винаги е лесно. Дори когато е забавно, то може да бъде изтощително. Но когато сме научили нещо, ние сме щастливи. Ние сме горди от себе си и своя напредък. За съжаление, можем и да забравим това, което сме научили. Това често е проблем при езиците в частност. Повечето от нас учат един или повече езика в училище. Това знание често се губи след училищните години. Тогава ние вече почти не можем да говорим езика. Нашият роден език обикновено доминира ежедневието ни. Повечето чужди езици само биват използвани по време на почивка. Но ако знанието не се активира редовно, то се губи. Нашият мозък се нуждае от упражнения.

Може да се каже , че той функционира като мускул. Този мускул трябва да бъде упражняван , в противен случай заслабва. Но има начини за предотвратяване на забравянето. Най-важното нещо е да се прилага многократно това, което сте научили. Едни постоянни ритуали могат да ви помогнат с това. Можете да планирате малки рутинни действия за различните дни от седмицата. В понеделник, например, можете да прочетете една книга на чужд език. Послушайте чуждестранна радиостанция в сряда. А след това в петък можете да попишете в дневника си на чуждия език. По този начин Вие превключвате между четене, слушане и писане. Вследствие на това, Вашите знания се активират по различни начини. Всички тези упражнения не трябва да траят дълго; половин час е достатъчен. Но е важно да се упражнявате редовно! Проучванията показват, че това, което сте научили остава в мозъка в продължение на десетилетия. То просто трябва да бъде изкопано от чекмеджето отново...
Открийте езика!
Полския принадлежи към западнославянските езици. Той е майчин език на повече от 45 милиона души. Те живеят предимно в Полша и в някои страни от Източна Европа. Но _______ емигранти са разпространили езика си и на други континенти. По света има около 60 милиона души, които говорят _______. С това след руския той е най-говоримият славянски език. Полският е тясно свързан с чешкия и словашкия.

Съвременният _______ книжовен език се е развил от различни диалекти. Днес те почти не съществуват, тъй като повечето поляци използват официалния език. Полската азбука се основава на латиницата и има 35 букви. Ударението се поставя винаги върху предпоследна сричка на думата. В граматиката съществуват седем падежа и три рода. Почти всяко окончание на дума е признак за склонение или спрежение. Това не прави _______я лесен за изучаване ... Но скоро ще бъде един от най-важните езици в Европа!