български » английски UK   Дните на седмицата


9 [девет]

Дните на седмицата

-

+ 9 [nine]

+ Days of the week

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
понеделник Mo---y +
вторник Tu----y +
сряда We------y +
   
четвъртък Th-----y +
петък Fr---y +
събота Sa-----y +
   
неделя Su---y +
седмица th- w--k +
от понеделник до неделя fr-- M----- t- S----y +
   
Първият ден е понеделник. Th- f---- d-- i- M-----. +
Вторият ден е вторник. Th- s----- d-- i- T------. +
Третият ден е сряда. Th- t---- d-- i- W--------. +
   
Четвъртият ден е четвъртък. Th- f----- d-- i- T-------. +
Петият ден е петък. Th- f---- d-- i- F-----. +
Шестият ден е събота. Th- s---- d-- i- S-------. +
   
Седмият ден е неделя. Th- s------ d-- i- S-----. +
Седмицата има седем дни. Th- w--- h-- s---- d---. +
Ние работим само пет дни. We o--- w--- f-- f--- d---. +
   

Изкуственият език Есперанто

Английският е най-важният универсален език на нашето време. Предполага се, че всеки трябва да може да общува на него. Но останалите езици също искат да достигнат този статус. Например изкуствените езици. Изкуствените езици специално се създават и развиват. Т.е. те се моделират по определен план. При изкуствените езици се смесват елементи от различни езици. По този начин те би трябвало лесно да се научават от възможно най-голям брой хора. Целта при всеки изкуствен език е международно общуване. Най-добре познатият изкуствен език е Есперанто. Той е представен за пръв път през 1887 г. във Варшава. Негов изобретател е художника Лудвиг Л. Заменхоф. Той бил убеден, че основната причина за (социалните) размирици се крие в проблемите с общуването.

Именно затова той решил да създаде един език, който да обедини хората. Чрез него хората би трябвало да общуват помежду си като равни. Псевдонимът на доктора бил Доктор Есперанто, т.е. "Надяващият се". Това показва колко много той е вярвал в своята мечта. Но идеята за универсално разбирателство е много по-стара. В наши дни са разработени множество изкуствени езици. Те се свързват с цели като толерантност и човешки права. Днес хора от над 120 държави владеят отлично Есперанто. Но съществуват и критики към този изкуствен език. Например около 70% от лексиката е заета от Романските езици. И Есперанто също така отчетливо е формиран по модела на Индоевропейските езици. Говорещите на Есперанто обменят мисли и идеи на конгреси и по клубове. Редовно се организират срещи и лекции. Така че, готови ли сте за малко Есперанто? Ĉu vi parolas Esperanton? – Jes, mi parolas Esperanton tre bone!
Открийте езика!
Американският _______ принадлежи към западногерманските езици. Подобно на канадския _______ той е северноамерикански _______ диалект. Той е майчин език на около 300 милиона души. С това е най-широко разпространената разновидност на _______я език. Той е много подобен на британския _______. Хората, говорещи двете разновидности, безпроблемно могат да общуват помежду си. Само ако двете страни говорят силни диалекти, комуникацията става по-трудна.

Все пак съществуват някои съществени различия между двете разновидности. Те са свързани преди всичко с произношението, речниковия състав и правописа. В някои случаи има отклонения също в граматиката и пунктуацията. В сравнение с британския _______ значението на американския _______ нараства. Това се дължи главно на голямото влияние на северноамериканската кино- и музикална индустрия. Тя изнася своя език в продължение на десетилетия в цял свят. Дори Индия и Пакистан, някога британски колонии, приемат днес американизми ... Научете американски _______, той е най-влиятелният език в света!