български » английски UK   Подчинени изречения с дали


93 [деветдесет и три]

Подчинени изречения с дали

-

+ 93 [ninety-three]

+ Subordinate clauses: if

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Не зная дали той ме обича. I d---- k--- i- h- l---- m-. +
Не зная дали той ще се върне. I d---- k--- i- h---- c--- b---. +
Не зная дали той ще ми се обади по телефона. I d---- k--- i- h---- c--- m-. +
   
Дали ме обича? Ma--- h- d------ l--- m-? +
Дали ще се върне? Ma--- h- w---- c--- b---? +
Дали ще ми се обади по телефона? Ma--- h- w---- c--- m-? +
   
Питам се дали той мисли за мен. I w----- i- h- t----- a---- m-. +
Питам се дали той има друга. I w----- i- h- h-- s------ e---. +
Питам се дали той лъже. I w----- i- h- l---. +
   
Дали мисли за мен? Ma--- h- t----- o- m-? +
Дали той има друга? Ma--- h- h-- s------ e---? +
Дали казва истината? Ma--- h- t---- m- t-- t----? +
   
Съмнявам се че той наистина ме харесва. I d---- w------ h- r----- l---- m-. +
Съмнявам се че ще ми пише. I d---- w------ h---- w---- t- m-. +
Съмнявам се че ще се ожени за мен. I d---- w------ h---- m---- m-. +
   
Дали наистина ме харесва? Do-- h- r----- l--- m-? +
Дали ще ми пише? Wi-- h- w---- t- m-? +
Дали ще се ожени за мен? Wi-- h- m---- m-? +
   

Как мозъка учи граматика?

Ние започваме да учим своя роден език като бебета. Това се случва автоматично. И не е осъзнат процес. Нашият мозък трябва да постигне много докато учи, обаче. Когато учим граматика, например, той има много работа за вършене. Той всеки ден чува нови неща. И получава непрекъснато нови стимули. Но мозъкът не може да обработва всеки стимул индивидуално. Той трябва да действа икономично. Ето защо, той се ориентира към регулярност. Мозъкът помни това, което чува често. Той регистрира колко често се случва нещо специфично. След това си създава граматически правила от тези примери.

Децата знаят дали едно изречение е вярно или не. Въпреки това, те не знаят защо това е така. Мозъкът им знае правилата без да ги е учил. Възрастните учат езици по различен начин. Те вече знаят структурите на родния си език. Тези структури са основата за новите граматични правила. Но за да се научат, възрастните се нуждаят от обучение. Когато мозъка учи граматика, той има определена система. Това може да се види при съществителните и глаголите, например. Те се съхраняват в различни области на мозъка. Различни области на мозъка са активни, когато ги обработват. Простите правила също се учат по по-различен начин от сложните правила. При сложните правила повече области на мозъка работят заедно. Как точно мозъкът учи граматика все още не е проучено. Въпреки това, ние знаем, че той теоретично може да научи всяко граматичноправило...
Открийте езика!
Шведският принадлежи към северногерманските езици. Той е майчин език на повече от 8 милиона души. Говори се в Швеция и отчасти във Финландия. Шведите могат да общуват с норвежците сравнително безпроблемно. Дори съществува смесен език, който съчетава елементи от двата езика. И с датчаните може да се общува, ако се говори ясно. Шведската азбука има 29 букви.

Характерна за _______я е изразената звукова система. Дългите и късите гласни определят смисъла на думата. Височината на тона също e определяща в _______я. Шведските думи и фрази по принцип са доста кратки. Словоредът следва установени правила. Граматиката не е много сложна. Структурите са подобни на тези в английски език. Учете _______, езикът въобще не е труден!