български » английски UK   Съюзи 1


94 [деветдесет и четири]

Съюзи 1

-

+ 94 [ninety-four]

+ Conjunctions 1

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
Чакай, докато дъждът престане. Wa-- u---- t-- r--- s----. +
Чакай, докато свърша. Wa-- u---- I-- f-------. +
Чакай, докато той се върне. Wa-- u---- h- c---- b---. +
   
Ще чакам, докато косата ми изсъхне. I’-- w--- u---- m- h--- i- d--. +
Ще чакам, докато филмът свърши. I’-- w--- u---- t-- f--- i- o---. +
Ще чакам, докато светофарът светне зелено. I’-- w--- u---- t-- t------ l---- i- g----. +
   
Кога заминаваш на почивка? Wh-- d- y-- g- o- h------? +
Още преди лятната ваканция? Be---- t-- s----- h-------? +
Да, още преди да започне лятната ваканция. Ye-- b----- t-- s----- h------- b----. +
   
Поправи покрива, преди да започне зимата. Re---- t-- r--- b----- t-- w----- b-----. +
Измий си ръцете, преди да седнеш на масата. Wa-- y--- h---- b----- y-- s-- a- t-- t----. +
Затвори прозореца, преди да излезеш. Cl--- t-- w----- b----- y-- g- o--. +
   
Кога ще се върнеш вкъщи? Wh-- w--- y-- c--- h---? +
След часовете? Af--- c----? +
Да, след като свършат часовете. Ye-- a---- t-- c---- i- o---. +
   
След като претърпя злополука, той не можеше да работи повече. Af--- h- h-- a- a-------- h- c---- n-- w--- a------. +
След като си беше загубил работата си, той замина за Америка. Af--- h- h-- l--- h-- j--- h- w--- t- A------. +
След като замина за Америка, той забогатя. Af--- h- w--- t- A------- h- b----- r---. +
   

Как да учим два езика едновременно

Чуждите езици стават все по-важни днес. Много хора вече учат чужди езици. По света, обаче, има множество интересни езици. Поради това много хора учат няколко езика едновременно. Това обикновено не е проблем, ако децата растат двуезични. Мозъкът им научава и двата езика автоматично. Когато станат по-големи, те разбират кое съдържание към кой език принадлежи. Двуезичните хора познават типичните характеристики и на двата езика. Но при възрастните е различно. Те не могат да научат два езика едновременно толкова лесно. Тези, които учат два езика едновременно трябва да следват някои правила. На първо място, важно е да се сравняват двата езика помежду си. Езиците от едно и също езиково семейство често пъти са твърде сходни.

Това може да доведе до тяхното смесване. Затова е разумно да се анализират внимателно и двата езика. Например, можете да направите списък. В него можете да записвате приликите и разликите. По този начин мозъкът ще е принуден да работи с двата езика интензивно. Той ще може по-добре да си спомня какви са особеностите на двата езика. Трябва също да изберете отделни цветове и папки за всеки език. Това помага за ясното разграничаване на езиците един от друг. Но когато човек учи несходни езици, ситуацията е различна. Няма опасност от смесване на два твърде различни езика. В този случай има опасност от сравняване на езиците един с друг! Би било по-добре ако съпоставяте езиците с родния си език, обаче. Когато мозъкът разпознава контраста, той ще се учи по-ефективно. Важно е, също така, двата езика да се учат с еднаква интензивност. Въпреки това, теоретично за мозъка няма значение колко езика учи...
Открийте езика!
Сръбският е майчин език на около 12 милиона души. По-голямата част от тях живеят в Сърбия и в други страни от Югоизточна Европа. Сръбският принадлежи към южнославянските езици. Той е тясно свързан с хърватския и босненския. Граматиката и речниковият състав са много сходни. Затова общуването между сърби, хървати и босненци е безпроблемно. Сръбската азбука има 30 букви.

Всяка буква има еднозначно произношение. При ударението се откриват сравнения с класическите тонални езици. В китайския например с височината на тона на сричките се променя и значението им. Това е подобно и в _______я. Но тук само височината при изговора на ударената сричка е определяща. Друга характеристика на _______я е системата на склонения и спрежения. Това означава, че винаги съществува флексия на съществителните, глаголите, прилагателните и местоименията. Който се интересува от граматични структури, трябва да учи _______!