български » английски UK   Родителен падеж


99 [деветдесет и девет]

Родителен падеж

-

+ 99 [ninety-nine]

+ Genitive

Натисни, за да видиш текста:   
българскиEnglish UK
котката на моята приятелка my g----------- c-t +
кучето на моя приятел my b---------- d-g +
играчките на моите деца my c--------- t--s +
   
Това е палтото на моя колега. Th-- i- m- c---------- o-------. +
Това е колата на моята колежка. Th-- i- m- c---------- c--. +
Това е работата на моите колеги. Th-- i- m- c---------- w---. +
   
Копчето на ризата се скъса. Th- b----- f--- t-- s---- i- g---. +
Ключът на гаража го няма. Th- g----- k-- i- g---. +
Компютърът на шефа е повреден. Th- b---- c------- i- n-- w------. +
   
Кои са родителите на момичето? Wh- a-- t-- g----- p------? +
Как да стигна до къщата на твоите родители? Ho- d- I g-- t- h-- p------- h----? +
Къщата е в края на улицата. Th- h---- i- a- t-- e-- o- t-- r---. +
   
Как се казва столицата на Швейцария? Wh-- i- t-- n--- o- t-- c------ c--- o- S----------? +
Какво е заглавието на книгата? Wh-- i- t-- t---- o- t-- b---? +
Как се казват децата на съседите? Wh-- a-- t-- n---- o- t-- n---------- / n--------- (a-.) c-------? +
   
Кога е ваканцията на децата? Wh-- a-- t-- c--------- h-------? +
Кога е приемният час на лекаря? Wh-- a-- t-- d------- c----------- t----? +
Какво е работното време на музея? Wh-- t--- i- t-- m----- o---? +
   

По-добра концентрация = по-добро обучение

Когато учим трябва да се концентрираме. Цялото ни внимание трябва да бъде върху едно нещо. Способността да се концентрираме не е вродена. Но първо трябва да се научим как да се концентрираме. Това обикновено се случва в детската градина или в училище. На шестгодишна възраст, децата могат да се концентрират за около 15 минути. Юноши на 14-години могат да се концентрират и да работят два пъти по- дълго. Фазата на концентрация при възрастните продължава около 45 минути. След определен период от време концентрация отслабва. След което учащите губят интерес към материала. Те също могат да се уморят или стресират. В резултат на това учението става по-трудно. Паметта не може да запомни така добре материала.

Въпреки това, човек може да повиши своята концентрация! Много е важно да сте се наспали достатъчно преди обучението. Умореният човек може да се концентрира само за кратък период от време. Нашият мозък прави повече грешки, когато сме уморени. Нашите емоции също влияят на концентрацията. Човек, който иска да учи ефективно трябва да бъде в неутрално състояние на духа. Твърде много положителни или отрицателни емоции пречат на учебния успех. Разбира се, човек не винаги може да контролира чувствата си. Но можете да се опитате да ги игнорирате, докато учите. Човек, който иска да се концентрира трябва да бъде мотивиран. Ние винаги трябва да имаме цел в ума си, докато учим. Само тогава нашият мозък е готов да се концентрира. Тихата среда също е важна за добрата концентрация. И също така: добре е да пиете много вода, докато учите, тя ще ви държи будни. Човек, който има предвид всичко това, със сигурност ще остане концентриран за по-дълго!
Открийте езика!
Телугу е майчин език на около 75 милиона души. Той принадлежи към дравидските езици. Телугу се говори основно в Югоизточна Индия. След хинди и бенгалски това е най-разпространеният език в Индия. В миналото писменият и говоримият _______ са били много различни. Те са били почти два различни езика. По-късно писменият език е бил осъвременен, така че днес той може да се използва навсякъде.

Телугу се разделя на много диалекти, като най-чисти са северните. Произношението не е лесно. То трябва да се упражнява с носител на езика. Телугу има собствена писменост. Тя представлява смесена форма от азбука и сричково писмо. Характерни са многото закръглени форми. Те са типични за южноиндийските писмености. Учете _______, има толкова много неща за откриване!